До домаћих зимовалишта само аутима

nezavisne.com
До домаћих зимовалишта само аутима

Бањалука - У јеку зимске сезоне ниједан аутопревозник у Републици Српској нема редовну линију за скијалишта и хотеле на некој од планина, на шта су се већ пожалили поједини путници и туристи који нису планирали аутима ићи на зимовање.

Иако грађани питају зашто нема аутобуса за Јахорину, Козару или Влашић, превозници кажу да нема рачунице да имају редовну линију.

"На нашим планинама у посљедњих неколико година није било снијега, тако да ни гостију није било превише. Ипак, и када су одмаралишта посјећена једноставно немамо рачунице, управо зато ни на једну од планина нема редовне аутобуске линије", казао је Дејан Мијић, директор предузећа "Аутопревоз" из Бањалуке.

Једино организују превоз до планина када им се обрате школе, спортски клубови и слично.

"Ми по захтјеву организујемо ванредну линију, али то се обично ради тако да одвезете дјецу и послије седам дана се вратите. За Козару, на примјер, често обављамо ванлинијски превоз и возимо заинтересоване групе", говори Мијић.

Никола Грбић, предсједник Удружења превозника РС, поновио је како нема рачуна за такве линије, те да се из већих градова као што је Бањалука на Козару и Влашић иде аутом.

"Обичан грађанин који би желио да оде горе на неку планину није финансијски у могућности да оде својим аутом и проведе дан. Они који су јачи, то јест имућнији, наравно неће ићи аутобусом, него ће ићи својим аутом, јер често иде читава породица", рекао је Грбић.

Један Бањалучанин нам је илустровао како изгледа пут из највећег града Српске на Јахорину када немате свој аутомобил.

"Све сам претражио и нисам успио наћи начин како да одем из Бањалуке до Јахорине. На крају сам отишао аутобусом до Сарајева, али пошто ни одатле нико није возио на планину, онда сам био принуђен да узмем такси, који ме је одвезао, али сам и папрено платио", рекао нам је Саша П.

У повратку кући имао је додатни трошак, јер из хотела у којем је био таксисти нису дали да прође рампу уколико не плати пет КМ за улазак.

"Све ово што сам испричао се могло ријешити једним комбијем који би превозио до Јахорине, не мора бити ни аутобус ни сваки дан да вози, ето једном или два пута седмично", говори он.

Један од свијетлих позитивних примјера оних који су схватили важност туризма и угађања госту на сваки начин огледа се у прије неколико дана успостављеној сарадњи између Ски-центра "Равна планина" и компаније "Центротранс".

Они су, наиме, потписали споразум о сарадњи, који се односи на пружање услуга превоза посјетилаца до овог ски-центра.

"Ово је 'Центротранс' препознао као развојну компоненту и ми као лидери у превозу путника у источном дијелу РС схватили смо да треба да омасовимо ово што ради власник ски-центра", рекао је Момчило Сладоје, директор "Центротранса".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана