Ђаци се неће школовати за агенте осигурања

А. Ј. Р.
Ђаци се неће школовати за агенте осигурања

Бањалука - Ученици завршних разреда основних школа у Српској који су планирали да приликом уписа у средње економске школе изаберу најављено ново занимање службеник за осигурање, то неће моћи да учине јер овај смјер још неће бити уведен.

Иницијативу за увођење овог четворогодишњег смјера као новог занимања у средњем образовању у Српској крајем октобра 2017. покренула је приједорска Угоститељско-економска школа због, како су тада навели, све израженијих потреба тржишта рада и интересовања ђака.

Директор ове школе Валентина Совиљ истиче да је Министарство просвјете и културе РС одбило приједлог, те да  наредне школске године неће школовати поменути кадар иако су планирали. 

- Иницијативу смо покренули на основу податка да је у БиХ током 2015. године на берзи рада службеник осигурања или агент осигурања било једно од најтраженијих занимања, али смо добили одбијеницу. Ни приједлог Економске школе из Милића, која је жељела да уведе смјер финансијски и рачуноводствени техничар није прошао - рекла је Совиљева. 

У Министарству просвјете и културе РС су објаснили да нису одобрили увођење нових занимања у наредној школској години јер ће у наредном периоду радити на усаглашавању струка и занимања.

- Посебно ће се радити са аспекта лакшег прилагођавања програмских садржаја новим захтјевима тржишта рада локалних заједница, што је и предвиђено Стратегијом развоја образовања РС за период 2016 - 2021. година - рекли су у Министарству просвјете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана