Ђаци добијају седам нових уџбеника

Данијела Стоканић
Ђаци добијају седам нових уџбеника

Бањалука - Ученици у Српској у наредној школској години моћи ће сигурно да рачунају на седам нових уџбеника, који би у току овог мјесеца требало да угледају свјетлост дана.

Како су објаснили у Заводу за уџбенике и наставна средства РС, ријеч је о уџбеницима за основне и средње школе из завршених конкурса, па ће тако ђаци шестог разреда на јесен учити из новог уџбеника њемачког језика, а гимназијалци ће знања из биологије упијати из савременије књиге.

У Заводу су истакли да су конкурсом за прибављање нових рукописа за школску 2018/2019. годину, који је расписан крајем новембра прошле године, планирана 154 нова уџбеника. Додали су да један од рокова конкурса за писање већине нових уџбеника истиче 23. фебруара.

- За основну школу конкурсом се тражи 16 нових рукописа, за гимназије 39, за средње стручне и техничке школе 96, те три уџбеника за специјалну наставу и инклузију - кажу у Заводу.
Истичу да се конкурси понављају због малог одазива аутора, као и недобијања позитивне рецензије и одобрење Министарства просвјете и културе РС на поједине рукописе.

- Нажалост, за уџбенике за поједина занимања средње школе не постоји интересовање аутора. Надамо се да ће нам на конкурс ове године пристићи више рукописа који ће добити позитивна мишљења и одобрења - казали су у Заводу.

Додали су да им је циљ да пред ђацима буду квалитетни и занимљиви уџбеници, без непотребних садржаја.

- Због тога позивамо професоре основних и средњих школа и универзитета да учествују на конкурсу - нагласили су у Заводу и додали да у недостатку домаће најчешће користе литературу Завода за уџбенике Београд.

Директорица бањалучке Техничке школе Кристина Мрђа је истакла да се професори и ђаци сналазе како знају и умију.

- Најважније је да настава не трпи. Уџбенике и скрипта, који би могли да прате наш наставни плани и програм, најчешће набављају из Србији и путем интернета - казала је Мрђа.

Додала је да јој није јасно зашто, између осталих, инжењери немају мотив да учествују у изради школских уџбеника.

Основна школа:

* 6. разред - Њемачки језик (уџбеник, радна свеска, приручник за наставнике и ЦД)

* 5. разред - Познавање природе и радна свеска

* 6 - 9. разреда - Приручник за извођење наставе из ликовне културе

Гимназије и средње стручне школе:

* 2. разред гимназије - Биологија

* 4. разред - Статистика за угоститељство и туризам,

* 4. разред - Статистика за економију, право и трговину

* 1. разред - Машински елементи

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана