Ђаци 36 школа у Српској зиму ће дочекати у топлим учионицама

Милијана Латиновић
Ђаци 36 школа у Српској зиму ће дочекати у топлим учионицама

Бањалука - Топлије учионице, нови санитарни чворови и кровови требало би да на јесен дочекају ђаке у 36 основних и средњих школа широм Српске, за чију ће санацију бити издвојено 1,67 милиона КМ.

У Министарству просвјете и културе РС наводе да ће за реновирање 33 основне школе бити утрошено 1,45 милиона КМ, док се преосталих 217.000 марака односи на санацију три средњошколска центра. Према подацима министарства, највише новца, 177.000 КМ биће утрошено за санацију гријања у Средњошколском центру "Голуб Куреш" у Билећи.

- Систем за гријање у нашој школи је изграђен још седамдесетих година прошлог вијека. Котловница је предалеко, цијеви нису изоловане и све ове године новац бацамо у вјетар, а радимо у хладним и неусловним учионицама. Вјерујте да зими температура у учионицама не прелази шест степени. Нови систем гријања значиће боље услове и за ђаке и наставнике - рекла је директорица те школе Здравка Милићевић.

Нови кров до почетка идуће школске године требало би да добије Основна школа "Петар Кочић" у Кнежеву, гдје наставу похађају 83 ученика.

- Кров је дотрајао, а с обзиром на то да је од азбеста није погодан ни из здравствених разлога. Надам се да више нећемо страховати да ће вјетар однијети пола крова - рекао је директор школе Новица Келеман.

Топлијим учионицама надају се и у ОШ "Вук Караџић" у Козарској Дубици, чији директор Бране Миљетовић каже за "Глас Српске" да су захваљујући новој столарији, која је постављена лани, успјели некако да прегурају зиму.

- Пећи за гријање су још из 1967. године, прогорјеле су, а осим што не грију како треба, нису ни безбједне. Са новом котловницом безбрижније ћемо дочекати зиму - рекао је Миљетовић.

Дотрајале пећи за гријање највећи су проблем и у ОШ "Раде Марјанац" у Стројицама код Шипова, а први човјек те установе Мирко Пиљић каже да су купљене осамдесетих година прошлог вијека, те да се једна покварила још прије двије године.

- Ни друга пећ није у много бољем стању, а због квара потпуно смо остали без гријања у школској сали, те су се наставници довијали на све начине да организују наставу из физичког васпитања, коју су често спроводили у учионицама - рекао је Пиљић, нагласивши да су зиме у Стројицама дуге и хладне, те да су ове године пећ угасили тек крајем маја.

Набавка котла за централно гријање, за који је новац обезбиједило ресорно министарство олакшаће извођење наставе у овој школи, коју похађа око 60 ученика, што је дупло мање у односу на период прије десет година.

- Имамо много секција којима би  била потребна школска сала, тако да ће нови систем гријања свима добро доћи - рекао је Пиљић.

Избор пројеката

У Министарству просвјете и културе РС истичу да су од предсједника Актива директора основних школа затражили да доставе захтјеве за инвестиције у школама према приоритетима.

- Комплетирали смо захтјеве које су доставили директори школа и на основу података о стању на терену урађена је анализа инвестиционих потреба у школама. У складу са овом анализом, у први круг приоритета уврштени су захтјеви за санацију мокрих чворова, гријања и кровова школа - навели су у ресорном министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана