Distributivni gubici pali na najniži nivo

M. L.
Distributivni gubici pali na najniži nivo

Banjaluka - “Elektrokrajina” je u prvom tromjesečju 2018. godine smanjila distributivne gubitke na 16,3 odsto, što je najniži sezonski nivo u poslijeratnoj istoriji preduzeća, a ostvarena je neto dobit od 5,4 miliona KM.

Distributivni gubici su u prva tri ovogodišnja mjeseca smanjeni u odnosu na isti lanjski period za 1,8 odsto, dok su u poređenju sa 2012. godinom niži za čak 8,6 procenata.

Direktorica “Elektrokrajine” Seka Kuzmanović kaže da je višegodišnji trend pada distributivnih gubitaka rezultat uspješne realizacije mjera koje se odvijaju u dva pravca.

- Jedan su namjenske investicije u rekonstrukciju distributivne mreže sa akcentom na izmještanje mjernih mjesta iz objekata potrošnje, a drugi je usmjeren na sistemske kontrole na otkrivanju i sankcionisanju neovlašćene potrošnje električne energije - ističe Kuzmanovićeva.

Najveće elektrodistributivno preduzeće u RS je u prvom kvartalu realizovalo investicije u iznosu od 3,4 miliona, koje su se odnosile prvenstveno na izgradnju i sanaciju 52 kilometra distributivne mreže i 19 trafo-stanica. Radnici “Elektrokrajine” su istovremeno otkrili 94 slučaja neovlašćene potrošnje struje u vrijednosti od 157.460 KM.

Izvršni direktor za ekonomske poslove “Elektrokrajine” Rodoljub Topić izjavio je da preduzeće i u 2018. godini čvrsto drži kurs pozitivnog poslovanja.

- Prihodi preduzeća u prva tri mjeseca iznosili su 66,5 miliona, dok je neto dobit na lanjskom nivou od 5,4 miliona, s tim da smo poslovni dobitak povećali za 700.000 KM - istakao je Topić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana