Дипломе на провјери - откривени фалсификатори у Поткозарју

РТРС
Дипломе на провјери - откривени фалсификатори у Поткозарју

Лажне дипломе о стеченом образовању на провјери у сјеверозападном дијелу Српске. Приједорска полиција и Окружно јавно тужилаштво у Приједору уназад годину дана интензивно раде на откривању фалсификованих диплома, али и фалсификатора. Посљедња у низу “инстант” диплома пала је на провјери у Аустрији.

Диплому занимање столара, стечену у приједорској Мјешовитој школи, лице из Српца предало је за посао у Аустрији. Клупко је почело да се одмотава када је на адресу Средњошколског центра Приједор стигао упит из Аустријског бироа за запошљавање - диплома је ставаљена на провјеру.

- С обзиром да је диплома издата током 2017. године и да је на истој потписана, као овлаштено лице, особа која никад то није била у историји наше школе, а такво занимање у поменутом периоду нисмо имали, било нам је сумњиво, те смо о томе обавијестили ПУ Приједор - поручују из ЈУ “Средњошколски центар Приједор”.

Полицијски службеници сектора криминалистичке Полиције Приједор поднијели су извјештај Окружном тужилаштву Приједор поротив лица И.М. из Српца због постојања основа сумње да је починило кривично дјело фалсификовања исправе, навела је Весна Пачариз, портпарол ПУ Приједор.

Извјесна Ана из Новог Града, осумњичена за фалсификовање диплома, потврдила је у телефонском разговору да није сама била у игри. Спомињала је саучеснике, али имена се није сјећала.

- Нисам, откуд ћу ја издавати, како да ја издајем то. Све је ишло преко пет руку - правдала се осумњичена у акцији “Фалсификат”.

Формирањем Окружног јавног тужилаштва у Приједору и двије године након емитовања прилога у нашем политичком магазину Печат, против фалсификаторке диплома из Новог Града подигнута је оптужница.

- У том предмет ће у даљој фази бити одржан претрес, гдје ће Тужилаштво изнијети све доказе у циљу доказивања оптужнице - напомиње Младен Митровић, главни тужилац Окружног јавног тужилаштва Приједор.

На подручју приједорске регије изречена је једна правоснажна пресуда за употребу фалсификоване дипломе од три мјесеца затвора, односно условно годину дана. У Тужилаштву тренутно раде на два предмета фалсификованих диплома.

- Посебно истичем да радимо на једном предмету што се тиче и Машинске школе у Приједору, али не бих даље откривао детаље, јер је предмет у фази истраге - додао је Митровић.

Пут до стицања звања без знања није рјешење, а свака диплома, нарочито у Европској унији, долази на детаљану провјеру. То је потрдио и један од “власника” лажне дипломе. На крају је каже, остао без новца, али и без дипломе.

За фалсификовање и употребу фалслификованих диплома, према закону Републике Српске, прописана је новчана казна или казна затвора до три године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана