Дијелови Поткозарја без струје, ванредна ситуација у Руднику Гацко

РТРС
Дијелови Поткозарја без струје, ванредна ситуација у Руднику Гацко

Сњежне падавине направиле су велике проблеме на електро-дистрибутивној мрежи. Без струје је остало око 8.000 домаћинстава на подручју Приједора и Оштре Луке, села на подручју Новог Града и општина Крупа на Уни. Због обилних падавина и олујног вјетра, у Руднику Гацко је ванредна ситуација.

Више од 20 одсто потрошача на подручју града Приједора остало је без електричне енергије. Међу њима и дио општине Оштра Лука.

Нестанак електричне енергије је проблем за домаћинства, пољопривредна добра, али и привреднике.

Сњежне падавине без напона су оставиле 21 далековод на подручју Приједора и Оштре Луке- око 8.000 потрошача. Екипе Електродистрибуције су успјеле отклонити дио кварова.

- Надам се да ће проблем са средњим напоном санирати данас и да ће у току сутрашњег дана све бити ријешено - каже Драшко Љубичић, технички руководилац радне јединице Електродистрибуције Приједор.

Проблеми и на подручју Новог Града, а без струје су остала сва села и општина Крупа на Уни. Укупно 200 трафо станица било је без напона, укључујући и магистрални далековод према Костајници.

- Очекујемо да ће већи дио трафо станица бити под напоном вечерас, када се све екипе врате са терена - каже Вања Бајић, руководилац Електродистрибуције Нови Град.

Сви путни правци су проходни, али се због временских услова на путевима Републике Српске саобраћа отежано, посебно на путним правцима Мркоњић Град-Гламоч, Шипово-Ново село, Карановац-Кнежево и Котор Варош-Теслић.

- На дионицама у усјецима и поред камених косина скрећемо пажњу на могуће ситне одроне камења. Возаче позивамо да поштују саобраћајне прописе те да на пут не крећу без зимске опреме - рекао је Жељко Јоветић из АМС Републике Српске.

Иако је захлађење почело у Крајини, у току дана сњежна зона се премјестила ка истоку. Временске неприлике нису заобишле ни југ Српске. Због енормних количина падавина и олујних удара вјетра у Руднику Гацко, данас ванредна ситуација. Све мобилне машине и радници Рудника данас су били евакуисани на безбједно мјесто. На одбрани копа од површинских вода ангажовано је око 200 радника као и сва механизација.

Драшко Рудан из ХМЗ Републике Српске рекао је да је у Гацку за протекла 24 часа пало 137 литара кише.

Престанак падавина на подручју Републике Српске, метеоролози очекују сутра у посијееподневним часовима.

И у Федерацији БиХ данас су борили са посљедицама сњежних падавина које су без струје оставиле општину Велика Кладуша, дио Бужима и Цазина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана