Декани не страхују од празних амфитеатара

nezavisne.com
Декани не страхују од празних амфитеатара

Бањалука, Источно Сарајево - У току је пријем докумената за упис студената у први, други и трећи циклус студија на два јавна универзитета у РС, а надлежни на факултетима очекују да ће попунити капацитете упркос смањењу броја ђака у средњим школама и чињеници да све више људи због посла одлази ван БиХ.

Здравко Злокапа, декан бањалучког Факултета политичких наука, казао је да ће, упркос демографском фактору због којег се страховало од малог броја уписаних студената, овај факултет попунити своје капацитете.

“На основу броја свршених матураната који су дошли на припремну наставу за пријемни испит сматрамо да је заинтересованост за наш факултет и даље велика, да није опала и да ћемо и ове године као и до сада попунити капацитете”, рекао је Злокапа.

Дарко Кнежевић, декан Машинског факултета у Бањалуци, казао је да не страхују од мање заинтересованости за упис студената на овај факултет.

“Имамо пет студијских програма и до сада је највећи интерес био за мехатронику и производно машинство”, истакао је Кнежевић за “Независне”.

У Ректорату Универзитета у Бањалуци казали су да је Универзитет расписао конкурс за упис студената пратећи резултате прошлогодишњег уписа.

“На 17 факултета/академији који су у саставу Универзитета у Бањалуци, на укупно 64 студијска програма има мјеста за 3.163 студента на првој години првог циклуса студија”, казали су у Ректорату.

Сматрају да је понуда студија на Универзитету у Бањалуци разнолика и доступна за све, те да ће свршени матуранти изабрати најбоље занимање за себе.

“До 29. јуна трају пријаве кандидата и очекујемо да се што већи број будућих студената одлучи за упис студија на Универзитету. Очекујемо да ће у уписним роковима који су предвиђени бити попуњене уписне квоте”, истичу у Ректорату.

Позвали су све свршене матуранте да 2. јула 2018. године приступе полагању пријемног испита на Универзитету у Бањалуци.

Стево Пашалић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву, казао је да иако се ове године због демографских кретања објективно очекује мањи број студената него прошле године, сматра да разлике ипак неће бити драстичне.

“Највећи интерес је за медицину у Фочи. Иако миграције чине своје, сматрам да ће наш универзитет кроз три уписна рока испунити своје капацитете”, казао је Пашалић.

Универзитет у Источном Сарајеву расписао је конкурс за упис 2.287 студената у прву годину првог и 752 другог циклуса студија у академској 2018/2019. години.

А судећи према ономе што је екипа “Независних” јуче затекла на терену, одлуке свршених матураната за будућа занимања су разнолике.

“Документа ћу предати на Академију умјетности и надам се да ћу положити пријемни испит. Обожавам умјетност. Сликање ме испуњава и уживам у томе”, рекла је Николина Тривалић, матуранткиња Технолошке школе у Бањалуци.

Група матуранткиња из Приједора одлучила се за Филолошки и Пољопривредни факултет.

“Све три смо завршиле гимназију. Ја сам одлучила да предам документа на Пољопривредни факултет, Одсјек за хортикултуру, и надам се да ћу успјети да положим пријемни, а моје двије другарице су дошле да предају документа за њемачки језик и књижевност”, рекла је ова матуранткиња.

Свршени матурант Милан Ерцег сматра да је будућност у електротехници, па ће, како каже, документа предати на Електротехнички факултет у Бањалуци.

“Од малих ногу сам заинтересован за електротехнику, а и мислим да ћу с тим занимањем моћи остварити највећу зараду”, казао је Ерцег.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана