Deblji čekovi od aprila, moguće još jedno povećanje

Milijana Latinović
Deblji čekovi od aprila, moguće još jedno povećanje

Banjaluka - Osim povećanja penzija od dva odsto, koje će uslijediti od aprilske penzije, do kraja godine moguće je još jedno dodatno povećanje, istakla je predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović.

Ona je juče nakon sastanka sa predsjednikom Udruženja penzionera RS Radom Rakuljem, predsjednikom Odbora za praćenje stanja u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja Narodne skupštine RS Ilijom Stevančevićem i direktorom Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Mladenom Milićem kazala da je Vlada Srpske opredijeljena da nastavi povećavati penzije.

- Za povećanje od dva odsto na mjesečnom nivou do kraja godine izdvajaće se dodatnih 1,7 miliona maraka. Nakon što se urade analize, moguće je da će tokom ove godine biti još jedno povećanje penzija - istakla je Cvijanovićeva i dodala da je prelaskom isplate penzija na trezor zagarantovana njihova redovnost. Ona je navela da postoji velika disproporcija između pojedinih penzija, te da je jedna od mogućnosti i usklađivanje kako bi taj jaz bio smanjen, a da onda sljedeća povećanja penzija idu linearno.

- Ovaj jaz je logičan sa aspekta sistema koliko ste radili, toliko ste i uplaćivali u penzijski fond, ali znajući kakva je socijalna karta naših penzionera, smatramo da bi bilo dobro u jednom koraku završiti povećanje do određenog iznosa, a nakon toga nastaviti svima jednako - rekla je Cvijanovićeva. 

Rakulj je istakao da je Cvijanovićeva u svom mandatu uradila više za penzionere nego sve druge vlade.

- Povećanje penzija za 17,5 odsto za pet godina nije malo. Međutim, veliki broj penzionera i dalje živi dosta loše, jer su njihove osnovice za obračun dosta niske - rekao je Rakulj i ponovio da penzioneri ne odustaju od zahtjeva da budu dio Ekonomsko-socijalnog savjeta RS.  

Milić je istakao da su mjere Vlade RS u ovoj oblasti dale pozitivan efekat, te da je porasla naplata doprinosa po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja.

- Ranije smo imali svega 48,5 odsto korisnika prava na starosnu penziju, a sada smo dostigli nivo od 56 odsto - rekao je Milić i dodao da je u okruženju jedino Srpska u prethodnom periodu povećavala penzije u kontinuitetu.

Stevančević je istakao da je svako povećanje penzija dobrodošlo.

Staž

Milić je podsjetio da je i dalje mali procenat penzionera koji penziju primaju po osnovu punog radnog staža.

- Od 260.000 penzionera, Srpska ima tek oko osam odsto korisnika prava koji imaju 40 godina efektivnog radnog staža - rekao je Milić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana