Čiste rijeke zalog za zdravu budućnost

Miloš Vasiljević
Čiste rijeke zalog za zdravu budućnost

Banjaluka - Zanimljivim programom, koji su pripremili učenici škola "Jovan Jovanović Zmaj" i "Ivo Andrić", uz podršku štićenika Dječijeg doma "Rada Vranješević" i Centra "Zaštiti me", juče je na Trgu Krajine obilježen Svjetski dan voda.

Rijeke, prije svega Vrbas, veliko su prirodno bogatstvo koje treba čuvati i neprekidno mu posvećivati pažnju. Da bi nadolazeće generacije imale kvalitetnu vodu za piće, te mogle da uživaju u ljepotama vodotoka, svi moramo voditi računa o ekologiji i čuvanju rijeka od opasnosti koje vrebaju na svakom koraku. Ovo je poručeno sa manifestacije koju je organizovalo preduzeće "Vodovod", a podržali su je profesori i studenti Prirodno-matematičkog, Tehnološkog i Šumarskog fakulteta, te njihove kolege sa Univerziteta za poslovne studije i Nezavisnog univerziteta.

- Banjaluka je grad zelenila, grad na Vrbasu i grad voda, imamo sreću i prirodom nam je dato da imamo dosta vodotokova na našem području. Međutim, to nije nešto što je zagarantovano i što se može zanemariti. Imali smo mnogo zahtjeva sa terena za bolje snabdijevanje vodom, pogotovo prigradskih i seoskih područja gdje se mora još dosta uložiti -  kazao je gradonačelnik Igor Radojičić.

On je podsjetio da je prošle godine odlukom Skupštine grada prenesena nadležnost upravljanja seoskim vodovodima sa Centra za razvoj poljoprivrede i sela na "Vodovod".

Direktor "Vodovoda" Zoran Popović je kazao da je to preduzeće do sada preuzelo oko 50 odsto seoskih vodovoda i da očekuje da će taj posao biti okončan do kraja ove godine.

- Koliki je to sistem i samim tim posao, govori podatak da je riječ od oko 700 kilometara seoske mreže, ali ali uz  pomoć grada i to ćemo riješiti - rekao je Popović.

Učenici drugog razreda Osnovne škole "Ivo Andrić", braća Aljoša i Lav Savanović, srećni su što su učestvovali na ovoj manifestaciji, a ni hladno vrijeme nije umanjilo njihovo zadovoljstvo.

- Plesali smo i pjevali, a sve smo ovo vježbali sa našom učiteljicom. Bilo je mnogo publike i nadamo se da su uživali - rekli su Savanovići.

Preduzeće "Vodovod", koje ove godine obilježava i 110 godina postojanja, predstavilo je svoje aktivnosti.

Aktivnosti klubova

Posjetioci manifestacije na Trgu Krajine mogli su, između ostalog, da se upoznaju sa radom i aktivnostima Sportsko-ribolovnog saveza RS, ronilačkih i rafting klubova.

- Često organizujemo ekološke manifestacije još od 2003. godine. Srednji tok rijeke Vrbas od Bočca do Banjaluke, pravi je primjer kako rijeka treba da bude čista. Organizovali smo regate, te radili na zaštiti i promociji našeg Vrbasa - kazao je predsjednik Rafting kluba "Kanjon" Aleksandar Pastir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana