Ципелама и уџбеницима маме ђаке на занат

Милијана Латиновић
Ципелама и уџбеницима маме ђаке на занат

Бањалука - Привредници у Српској годинама вапе за школованим занатлијама, те стипендијама, обезбијеђеном праксом и запослењем настоје привући што више основаца да уписују занате, а поједини су отишли и корак даље те ђацима обећавају и куповину уџбеника и обуће.

Међу фирмама које су спремне да изађу у сусрет ђацима како би сутра у својим погонима имали добро обучен кадар је и бањалучка Творница обуће “Бема”.

С обзиром на то да ће у бањалучкој Школи ученика у привреди од јесени бити отворено и једно одјељење за смјер техничар моделар обуће, у “Беми” најављују да ће свима који упишу тај смјер обезбиједити праксу, а они који се трудом и залагањем покажу као најбољи обезбиједиће себи сигуран посао по завршетку школовања.

- За тај кадар ће сигурно бити посла у годинама које долазе. Стратешки циљ “Беме” је да производи своје ципеле и да свој производ понудимо Западу. Недостаје нам тридесетак моделара, као и пословођа и инжењера. И мене сутра неко треба да замијени. Купићемо књиге за то цијело одјељење, свима обезбиједити пар обуће, платићемо мјесечне карте за оне који путују, а гарантујемо запослење и праксу - рекао је технички директор “Беме” Маринко Умичевић и додао да се школован кадар сувим златом плаћа и у Европи.

Умичевић обећава да ће најбољима помоћи да упишу факултет, те да се усавршавају у Милану.

Директор бањалучке Школе ученика у привреди Драгољуб Вуковић каже да је Министарство просвјете и културе РС одобрило упис једног одјељења смјер техничар моделар обуће.

- Видјећемо колико ће ученика бити заинтересовано за овај смјер. Нема боље мотивације за ђаке од стипендије, обезбијеђене праксе и сигурног посла - рекао је Вуковић и додао да је ово добар примјер и осталим привредницима.  

За школованим кадром вапи и дервентска фабрика обуће “Санино”. Директор овог предузећа Радован Пазуревић каже да је за искорак у пословању, већу зараду и бољи пласман на тржишту школован кадар пријеко потребан.

- Нама већ дуже вријеме недостају моделари обуће. Радимо импровизације, обучавамо раднике, али то није довољно. За ученике који упишу смјер обућара и ове године ћемо обезбиједити праксу, а многи ће по завршетку моћи и да се запосле код нас - рекао је Пазуревић.

Он је истакао да ће ђаци који на јесен упишу смјер техничар моделар обуће у Бањалуци за четири године, када заврше школовање, бити кадар за који ће се привредници отимати.

Иако на подручју Дервенте успјешно послује неколико фабрика обуће, у Средњошколском центру “Михајло Пупин” у овој општини већ пет година уписују само по једно одјељење обућара, трогодишњи смјер, јер за моделаре, кажу, немају наставни кадар.

  • Уписна политика наше школе и ове године је једно одјељење обућара, трогодишњи смјер. Оријентисани смо према тржишту и прилагодили смо се потребама привреде. Нисмо у могућности да уписујемо четворогодишњи смјер јер немамо наставника - рекао је директор Средњошколског центра “Михајло Пупин” Предраг Дринић.

Техничар за обраду дрвета

Драгољуб Вуковић истиче да, осим за моделаре обуће, има назнака да ће пракса бити обезбијеђена и за оне који упишу смјер техничар за обраду дрвета.

- Привредници су заинтересовани да стипендирају ђаке који упишу овај смјер, али и да им обезбиједе праксу - рекао је Вуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана