Цијене поврћа веће и за 50 одсто

ATV
Цијене поврћа веће и за 50 одсто

Незапамћено лоша година за повртларе донијела је велики скок цијена поврћа. У односу на исти период лани, поједино поврће поскупило је за 50 одсто, каже повртлар Бранко Мастало. Тврди да ће цијене тек да иду горе када залиха буде понестајало.

"Не само што је утицало лоше вријеме, већ је утицало и то да је поврћа мање посијано и засађено јер знамо да је то посљедица 2016. год када су повртлати негативно пословали и нису се опоравили прошле године, тако да је и та економска ситуација утицала да није поврћа довољно посађено", истакао је Бранко Мастило, предсједник Удружења повртлара Републике Српске. 

Највећа промјена цијене видљива је код купуса, али ни остало поврће није остало имуно на лошу годину, кажу продавци. Сматрају да ће проблема, тек, да буде. 

"Купус што се тиче прошле године био је око пет марака, а ове године излази и до 12 марака врећа једна, у којој има неких десетак кила, дванаест. И остало поврће исто прати ту цијену, скупље је у односу на прошлу годину". 

"Ова година је пресјекла, од ове године само ће бити тежа производња, а за седам година може ко хоће доносити паре, али неће купити домаће робе. Мораће имати доброг пријатеља да нешто купи, јер ко ће производити. Овдје је просјек 60 година, за седам година многи нестају. Не морају ни нестати, али ко ће радити", истакли су продавци. 

За разлику од повртлара, воћари су имали веома добру годину, задовољни су, кажу, и квалитетом и приносом. Киша и падавине њима су донијели најбољи урод у посљедњих неколико година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана