Цијена возачке дозволе скаче на 1.600 КМ

Анита Јанковић-Речевић
Цијена возачке дозволе скаче на 1.600 КМ

Бањалука - Полагање возачког испита кандидате у БиХ би убудуће могло коштати и до 1.600 марака јер би према најновијој одлуци, која још није усвојена, цијена часа практичне обуке за Б категорију требало да износи 30,50 марака, а предвиђено је и поскупљење теоретског дијела обуке.

Министарство комуникација и транспорта БиХ припремило је преднацрт одлуке о јединственим минималним буџетским елементима вриједности наставног часа из теоријског и практичног дијела оспособљавања кандидата за возаче.

Према том документу, који је у посједу “Гласа Српске”, грађани који буду жељели да добију возачку дозволу мораће издвојити знатно више новца него сада.

Том одлуком предвиђено је да час практичне обуке за А категорију кошта 36,60 марака, Б категорију 30,50 КМ, а за Ц категорију 61 марку. Највише новца мораће издвојити они коју буду жељели да возе аутобус јер ће час практичне обуке за Д категорију коштати 91,50 марака.

Власник бањалучке ауто-школе “Мир” Миленко Јаћимовић истиче да ће, ако ова одлука буде усвојена, поскупљење бити веће од 100 одсто, јер час сада већина школа наплаћује 15 марака. 

- Цијена обуке за Б категорију умјесто досадашњих 600 КМ, биће скоро 1.300 марака. Када се томе дода слушање и полагање прве помоћи, љекарски преглед, полагање тестова и вожње, будући возачи мораће издвојити око 1.600 КМ, а они који буду жељели Д категорију и до 3.000 марака, што је превише за стандард наших грађана - рекао је Јаћимовић и додао да ће усвајање наведене одлуке довести до смањења броја кандидата и гашења половине ауто-школа. 

Истиче да кандидати већ сада једва плаћају обуку, те да ће надлежна ентитетска министарства за само годину по основу полагања возачких испита изгубити више од милион КМ.

- Једва наплаћујемо наше услуге, кандидати плаћају у 5-6 рата, а пола фирми у Бањалуци путем синдиката издејствовало је плаћање обуке на 12 рата за своје раднике. Нејасно је коме може одговарати та одлука, која ће на свим пољима довести до катастрофалних посљедица - навео је Јаћимовић.

Додао је да ће, уколико одлука буде усвојена, Удружење за унапређење безбједности саобраћаја Суду БиХ упутити жалбу из разлога што је јединствена, прописана цијена противна правилима Европске уније.

- Диригована цијена није у складу са европским директивама и ауто-школе имају право да саме формирају цијене, баш као и дистрибутери горива - појаснио је Јаћимовић и додао да не постоји основ за поскупљење јер ће квалитет обуке остати исти. 

С друге стране, власник ауто-школе “Сигнал” из Добоја Демоња Демоњић поздравља одлуку Министарства комуникација јер ће, како каже, коначно бити уведен ред у ову област.

- Још 2007. године је прописана цијена од 20 марака по часу и ја се и даље држим тога и обуку наплаћујем 700 КМ, тако да није тачно да ће најављене цијене послије поскупљења бити дупло веће. Проблем су ауто-школе које нису у систему ПДВ-а, а које годинама уназад обарају цијене. Код њих кандидат не вози прописаних 35 часова, већ 25. Новим цјеновником стаће се у крај илегалном раду - оцијенио је Демоњић. 

У Министарству комуникација БиХ појашњавају да су преднацрт поменуте одлуке упутили на мишљење надлежним органима за образовање БиХ на нивоу ентитета и Брчко дистрикта, те да још нису добили став свих.

- Након што сва пристигла мишљења буду анализирана и размотрена у Министарству, припремићемо нацрт одлуке који ће се наћи на интернетској апликацији “еКонсултације” с циљем упознавања заинтересоване јавности. Након тога, нацрт ће бити упућен Савјету министара БиХ на усвајање - истакли су у Министарству комуникација и нагласили да не значи да ће цијена која је предвиђена преднацртом на крају бити и усвојена.

У Заводу за образовање одраслих РС истичу да су Министарству комуникација већ доставили мишљење у којем су изразили неслагање са одлуком јер је, како кажу, у сукобу са Законом о конкуренцији у БиХ.

- Финансијски сегмент у складу са Правилником о оспособљавању кандидата за возаче одређује свака ауто-школа понаособ, а приједлог свог коначног цјеновника доставља надлежном органу за образовање на овјеру у складу са важећим законским прописима - рекли су у Заводу за образовање одраслих.

Превозници

Предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт из РС Никола Грбић сматра да је поскупљење обуке за возаче ван сваке памети јер возачког кадра практично и нема у БиХ. 

- Превозници масовно остају без возача и велики број камиона лежи на паркинзима јер нема ко да их вози. Да сувим златом плаћамо, не можемо их наћи. У таквој ситуацији, кад држава треба да стане иза ове привредне гране и да субвенционише младе и омогући им да што јефтиније дођу до возачке дозволе, они драстично дижу цијене - рекао је Грбић.

Предвиђене цијене за Б категорију (у КМ)

практична обука - 1.067,50

теоретска обука - 196

љекарски преглед - 40

слушање прве помоћи - 82

полагање прве помоћи - 15

полагање тестова - 50

полагање вожње - 65

издавање возачке дозволе - 60

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана