Cigarete puše i osmogodišnjaci

Srna
Cigarete puše i osmogodišnjaci

Doboj - Svake godine sve više djece u Republici Srpskoj konzumira alkohol i duvan i to u sve mlađem uzrastu, pa su evidentirani slučajevi da i osmogodišnjaci puše cigarete, rekla je juče ombudsman za djecu RS Dragica Radović.

Ona je istakla da su u praksi cigarete i alkoholna pića dostupni maloljetnicima, uprkos zabrani koju propisuju zakoni u BiH i ratifikovane međunarodne konvencije i sporazumi.

Prema njenim riječima, zakonska je obaveza prodavnica, ugostiteljskih objekata, kao i vaspitno-obrazovnih ustanova da na vidnom mjestu postave znakove upozorenja o zabrani prodaje duvana i alkohola maloljetnicima i onih proizvoda koji ukazuju na štetnosti njihove konzumacije.

- Primijetili smo da sve institucije i službe ne rade savjesno i odgovorno svoj posao, kao i nedostatak odgovarajućih sankcija - rekla je Radovićeva juče u Doboju pred početak okruglog stola o prevenciji upotrebe duvana i alkohola među djecom i mladima. Psiholog Mladenka Milanović upozorila je da je zavisnost od alkohola i duvana hronična i da mladima treba razbiti pogrešna uvjerenja poput onog da svako pivo nije alkoholno piće, koja dolaze čak i od pojedinih roditelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana