Centar “Za majku i dijete” otvorio vrata

Milijana Latinović
Centar “Za majku i dijete” otvorio vrata

Banjaluka - Ustanova socijalne zaštite Centar za specijalističke socijalne usluge “Za majku i dijete” juče je otvorila vrata za mališane sa poteškoćama u razvoju, koji će u ovom centru dobiti zdravstvenu njegu, podršku i pomoć u prevazilaženju izazova sa kojima se suočavaju.

Ova ustanova, jedinstvena u regionu, koja se nalazi u banjalučkom naselju Starčevica, djeci sa poteškoćama u razvoju iz cijele Srpske pružiće toplinu doma jer su, osim savremeno opremljenih ambulanti, obezbijeđene i prostorije za smještaj mališana i njihovih roditelja.

Centar je svečanim presijecanjem vrpce, sa nekoliko djevojčica i dječaka, otvorio predsjednik Srpske Milorad Dodik.

- Zahvalan sam svima koji su imali ideju i snagu da krenu u ovaj projekat. Želim da što manje djece ovdje boravi. Republika je dobila veoma značajnu ustanovu koja će djeci pružiti priliku da ne idu u inostranstvo na liječenje - rekao je Dodik.

On je istakao da je ova ustanova otvorena zahvaljujući donatorskoj večeri “S ljubavlju hrabrim srcima”, koju je kabinet predsjednika RS uspješno organizovao proteklih osam godina i izrazio nadu da će novi predsjednik nastaviti tu tradiciju.

- Za drugu fazu izgradnje centra potrebno je još oko 80.000 KM, a već danas će biti uplaćeno 30.000 u tu svrhu. Ostatak će biti uplaćivan u kontinuitetu kako bude građeno, tako da završimo u cjelini ovaj centar da bude na usluzi djeci kojoj je to potrebno - rekao je Dodik. 

Predsjednica banjalučkog Udruženja građana Centar za edukaciju “Tvoja riječ”, koje je osnivač centra, Olivera Ratković naglasila je da se na otvaranje ove ustanove dugo čekalo.

- Radimo ranu intervenciju kod djece, od beba do djece koja su u inkluziji, a imamo i ambulantu za liječenje, njegu i rehabilitaciju. Kompletno smo opremljeni kompletnom tehnikom koja je potrebna za rad i spremni smo i prostorno i tehnički - rekla je Ratkovićeva.

Ona je dodala da je ovaj centar jedinstvena ustanova u regionu u kojoj rade defektolozi različitih usmjerenja, oligofrenolog, tifolog, pedagog, socijalni radnik, dječji neuropsihijatar i medicinska sestra.

Direktorica Centra “Za majku i dijete” Dražana Đogatović izrazila je zadovoljstvo zbog otvaranja ove ustanove.

- Poenta je u tome da naši mališani više neće morati ići u inostranstvo na liječenje, već će svu potrebnu njegu moći da dobiju ovdje - rekla je Dražana Đogatović.

Za izgradnju ovog utočišta prije dvije godine je prikupljen 1,31 milion maraka na donatorskoj večeri “S ljubavlju hrabrim srcima”. Humana srca su kucajući kao jedno omogućila ostvarenje sna i olakšala svakodnevne bitke djece sa razvojnim teškoćama i njihovih roditelja.+

Senzorna soba

U drugoj fazi izgradnje Centra “Za majku i dijete” planirano je otvaranje uskospecijalizovanih kabineta koje ne posjeduje nijedna ustanova u BiH.

Planirano je da bude otvorena posebna senzorna soba, zatim bijeli kabinet, crni kabinet i druge prostorije zavisno od potreba djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana