Бура због радара: Зашто уговори са приватним компанијама?

ATV
Бура због радара: Зашто уговори са приватним компанијама?

Бањалука - "Приватне фирме не смију да наплаћују казне нашим возачима, то је противзаконито и нема никакве логике”, то је одговор опозиционих политичара на најновије вијести које стижу из МУП-а Српске.

На тендеру за избор партнера који би набавили стотину стационарних и 15 мобилних радара прошле су три компаније. Уговор ће бити потписан на десет година, а приход од наплаћивања казни дијелиће се по пола.

"Преседан је да се буџетски приходи тако расипају”, поручује предсједник Одбора за безбједност у Народној скупштини.

Миланко Михајилица подсјећа да је министар унутрашњих послова радио по свом, упркос одуци Одбора, који се, како каже, оштро противио идеји јавно-приватног партнерства. Тврди и да никада нису добили детаље тендерског поступка које су тражили.

"Желим да јавност зна да је Одбор јендогласно оспорио ову намјеру МУП-а или боље рећи Владе, укључујући и посланике СНСД-а. На сејдници Одбора, могу да кажем као предсједник, да поред нас тројице посланика опозиције, и господин Калабић и Таминџија су изричито били против”, навео је Миланко Михајлица, предсједник Одбора за безбједност у Народној скупштини РС.

Опозиционари оптужују министра, Драгана Лукача, да је заједно са министром финансија "намјестио” посао вриједан 20 милиона марака годишње фирмама које, како кажу, имају сумњиво поријекло.

Једна од њих је основана само два мјесеца прије отварања јавног позива. Друга, турска је, како тврде, тијесно повезана са тамошњом обавјештајном службом што је, кажу, погубно за безбједност грађана и њихових података. Лукач није био расположен за изјаву, а ни из његовог ресора није стигао одговор на наша питања. Чак и међу његовим страначким колегама има оних који вјерују да је то питање требало другачије ријешити.

"По мени, сад износим лични став, је боље да, ако немамо новца у буџету, тих десет, 12 милиона да се кредитно задужимо, да их поставимо тамо гдје треба, да би повећали безбједност и спасили људске животе, а сав приход од тога да иде у буџет РС”, рекао је Радован Вишковић, шеф клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС.

Када је расписан тендер, на који се пријавило неколико компанија, рађена је и студија економске оправданости. Процјена је да би годишњи приход од наплате казни био више од 20 милиона марака. Ако се то помножи са десет година, рачуница је јасна, поручује опозиција на дјелу је, како тврде, још једна пљачка грађана Српске.

"Ради се о начину да људи у десет година огромне паре стрпају у џеп ни лук јели ни лук мирисали.То је једноставно ван сваке памети, здравог разума и супротно сваком закону. Ја не знам да ли ово има игдје и у близини и у даљини”,каже Драган Чавић, посланик НДП-а у Народној скупштини РС.

Пројекат, првобитно процијењен на нешто више од девет, коштаће 12,5 милиона марака. Из МУП-а Српске раније су поручили да у буџету нема довољно средстава за набавку свих радара и камера и да је јавно-приватно партнерство најбоље рјешење. Тада су рекли и да је све рађено у складу са законом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана