Будући возачи на испиту пред камерама

Анита Јанковић-Речевић
Будући возачи на испиту пред камерама

Бањалука - Будући возачи у БиХ, који то буду жељели, ускоро би теоретски и практични дио возачког испита могли полагати под будним оком камера, што би, према ријечима стручњака, требало да допринесе већој транспарентности у тој области.

У Министарству комуникација и транспорта БиХ истичу да тренутно спроводе активности на доношењу правилника о измјенама и допунама Правилника о начину и условима организовања испита за возаче којим је предложено да се, на захтјев кандидата који полаже, полагање може и снимати.

- Предложено је и да надлежни орган видео-надзором опреми и просторије у којима се полаже теоретски дио испита како би снимак могао служити у сврху контроле над полагањем испита - рекли су у ресорном министарству. Наводе да је измјенама Правилника о оспособљавању возача, који је ступио на снагу у фебруару, већ прописано да возило ауто-школе може бити опремљено видео-камером.

Иако је инсталирање видео-надзора у возилима дозвољено већ дуже од четири мјесеца, члан Управног одбора Асоцијације ауто-школа БиХ и власник ауто-школе “Ивић” из Бањалуке Здравко Ивић каже да школе у РС нису опремљене камерама, наглашавајући да би било веома добро када би видео-надзор био обавезан током полагања испита.

- Подједнако је важно снимање теоретског и практичног дијела испита јер све треба да буде јавно. Постављање камера у возила и просторије за полагање тестова смањило би малверзације и све би било транспарентније. Тиме би се повећала и безбједност у саобраћају јер не би било возача који подмићују и тако добијају дозволе - рекао је Ивић. Додао је да, у том случају, треба да буде укинуто практично полагање. 

- Уз видео-надзор и испитиваче практични испит је сувишан. Ауто-школе би требало да снимају сваку обуку и самостално процијене да ли је возач спреман за добијање дозволе, јер то најбоље зна инструктор који обучава кандидата. Прегледом снимака надлежни и комплетна јавност би могли контролисати рад школа - навео је Ивић.

Инструктор у ауто-школи “Стоп” из Бијељине Миљан Трифковић слаже се са тврдњом да би видео-надзор унаприједио много тога, истичући да у Семберији школе још не користе камере.

  • Прегледом снимка могли бисмо кандидатима указати гдје су погријешили јер многи често мисле да им испитивачи раде на штету - рекао је Трифковић. У Заводу за образовање одраслих РС истичу да се прописи који регулишу оспособљавање за вожњу и полагање возачког испита доносе на нивоу БиХ, истичући да ће предвиђено увођење видео-надзора допринијети већој транспарентности.

Скупа инвестиција

Миљан Трифковић каже да је набавка камера велика инвестиција за ауто-школе те да је то једина лоша страна. 

- Ако будемо жељели добар и јасан снимак, у сваком возилу ће морати бити инсталиране најмање двије камере које могу снимати под углом од 180 степени. То морају бити квалитетније камере са већом резолуцијом, које коштају по неколико стотина КМ. Кад се то помножи са бројем аута у једној школи, то је прилично скупа инвестиција - рекао је Трифковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана