Brnabić: 500 digitalnih učionica za Srpsku

Srna
Brnabić: 500 digitalnih učionica za Srpsku

Jahorina - Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je da će Vlada Srbije obezbijediti 500 digitalnih učionica u Republici Srpskoj, dodavši da je prioritetna saradnja u obrazovanju Srbije i Srpske.

“Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je pre par nedelja da ćemo mi paralelno, sa uvođenjem digitalnih učionica u Srbiji, od 1. septembra treba da ih imamo 10.000, raditi i sa Republikom Srpskom na uvođenju prvih 500 digitalnih učionica ovde”, rekla je Brnabićeva novinarima na Jahorini, gdje se održava “Jahorina ekonomski forum”.

Ona je navela da je Srbija od 1. septembra prošle godine uvela 2.000 digitalnih učionica, da sada znaju kako to treba da se radi i koje su bile greške.

Govoreći o odlasku mladih iz Srbije i Republike Srpske, Brnabićeva je rekla da je to trend koji će biti teško zaustaviti, jer se to dešava ne samo u regionu, već i u razvijenijim zemljama.

“Verujem da mi možemo to, ne da zaustavimo, već da preokrenemo, da to ne bude samo odliv mozgova, već njihova cirkulacija”, istakla je premijer Srbije, pominjući kao pozitivan primjer srpsku kompaniju “Nordeus”.

Ona je navela da je riječ je o mladim ljudima koji su otišli u inostranstvo i vratili se, sa novim znanjem i iskustvima koje su implementirali u Srbiji i proizvode video igrice za mobilne telefone.

Brnabićeva smatra da je neophodno ulaganje u obrazovanje, kao ključnu kariku za konkurentnost, te da se napravi pravni poreski sistem u kome mladi ljudi mogu da se vrate iz inostranstva i da otvaraju kompanije u svojim zemljama.

“Vlada Srbije radi na tome da se smanje barijere, da bi stranci dolazili da rade kod nas ili ulažu kod nas”, istakla je Brnabićeva, dodavši da je u Skupštini Srbije trenutno rasprava o izmjenama i dopunama zakona o strancima i njihovom zapošljavanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana