Brazde duže uprkos poskupljenju

Danijela Stokanić
Brazde duže uprkos poskupljenju

Banjaluka - Poljoprivrednici u Republici Srpskoj iskoristili su lijepo vrijeme proteklih dana da otpočnu pripreme za proljećnu sjetvu, a povrtari najavljuju da će, uprkos poskupljenju, zasijati do 15 odsto više površina nego lani.

Ratari su izračunali da bi proljećna sjetva, koja bi trebalo da počne krajem februara, ove godine mogla biti skuplja za 30 odsto u odnosu na lanjsku, zbog povećanja akciza na gorivo.

Za razliku od povrtara, uzgajivači ostalih kultura planiraju da zasiju otprilike iste površine kao i prošle godine.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da sada najviše posla imaju voćari i povrtari, dok uzgajivači žitarica sa pripremama počinju kroz mjesec.

- Uzgajivači žitarica trenuto posjećuju prezentacije distributerskih kuća i pripremaju mehanizaciju. Ove godine žitarica će otprilike biti zasijano isto kao lani - kazao je Marinković i dodao da će ovogodišnja sjetva biti skuplja za 30 odsto u odnosu na prošlogodišnju.

Prema riječima predsjednika Udruženja povrtara RS Branka Mastala, u toku je sijanje rasada, između ostalog, kupusa u plastenicima.

- Početkom sedmice traktorima su na njive izašli i mnogi uzgajivači luka i sitnog sjemena, koji su počeli sa pripremama zemljišta za sjetvu ovih kultura - rekao je Mastalo.

Dodao je da su povrtari, nakon 2016. godine kada su negativno poslovali, lani uglavnom uspjeli isplivati iz minusa, zbog čega ove godine mnogi planiraju pojačati proizvodnju i do 15 odsto.

- S obzirom na to da su povrtari lani bili najviše oštećeni prilikom raspodjele podsticaja, ovih dana nastojimo da uvjerimo i nadležne koliko je uzgoj povrća važan za Srpsku, zbog čega nam je potrebna veća podrška. Na primjer, domaćeg krompira samo što nije nestalo, pa će stanovnici Srpske za mjesec morati kupovati uvozni po višim cijenama - kazao je Mastalo.

Lijepo vrijeme proteklih dana iskoristili su u voćari, a prema riječima predsjednika Udruženja voćara RS Dragoje Dojčinovića, orezivanje voćaka je davno počelo.

- Temperature vazduha proteklih dana su bile povisoke, ali imali smo sreće što su noći bile hladne, tako da ne bi trebalo da bude problema. Najavljene niže temperature i snijeg će dobro doći da zaustave vegetaciju - rekao je Dojčinović i dodao da se već na ponekoj voćki vidi cvijet, ali da situacija nije alarmantna.

Nova sorta

Branko Mastalo je istakao da će se ove godine na tržištu pojaviti i domaći krompir "arizona", koji daje veće prinose od "kondora" i "jerle".

- Protekle dvije godine smo pravili oglede kada je u pitanju nova sorta krompira. Sjeme se već može nabaviti u poljoprivrednim apotekama - kazao je Mastalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana