Борцима испуњен један захтјев

ATV
Борцима испуњен један захтјев

Ових дана би у Владу, са својим списковима захтјева, требало да се упуте социјални партнери. Влада је нацрт буџета, тешког 3,2 милијарде, усвојила прије седам дана, па су на ред дошле консултације око бројки.

У борачкој организацији већ могу да буду задовољни, јер је њихов захтјев за пензије борцима са напуњених 65 година старости, а мање од 15 година стажа, испуњен. 

Први пут се за ту намјену, из буџета се издваја скоро милион и по марака. С друге стране, њихова жеља да се грант за рад организације повећа, и то за трећину, није остварена, јер ти издаци остају исти као ове године. Барем за сада.

За свој дио су се избориле жртве ратне тортуре, и за њихове наканде ће из републичке касе бити издвојено милион и 75 хиљада марака. Увођење тих накнада предвиђено је усвојеним Законом о заштити жртава ратне тортуре.

За пензије ће наредне године бити издвојено 40 милиона марака више него ове, а у Фонду ПИО поручују да су та средства намијењена за редовно усклађивање пензија од јануара. У удружењу пензионера су, додуше, од Владе тражили додатних 350 милиона марака, како би се, кажу, остварила права свим онима који по различитим основама полажу право на пензију, па ће се, и о томе, вјероватно, преговарати у Влади. 

Добра вијест стиже за просвјетаре, јер се њима од јануара плата повећава за осам одсто. Зато ће се за лична примања из буџета издвојити 30 милиона марака више.

Више пара ће наредне године добити служба за ревизију, и то два милиона више, који су, како је наведено, намијењени за нефинансијску имовину, а за исту намјену  је два милиона више добила и служба за заједничке послове у Влади Српске. 

Комисија за жалбе је, зато, извукла дебљи крај, па ће у 2019. располагати са милион марака мање.

Нацртом буџета, планирано је повећање прихода, и то са 2,75 на 2,79 милијарди марака. Истовремено, расту и расходи, и то за неких 10 милиона. Ипак, за отплату дуга, 2019. ће се искеширати око 260 милиона мање него 2018. 

Буџет ће идуће године бити мањи у односу на ребаланс за ову годину, али то неће поколебати социјалне партнере, који су и овај пут обећали да ће се борити да сви њихови захтјеви буду испуњени. 

Приједлог буџета ће посланици, по свему судећи, ове године усвојити нешто касније, али у Влади то правдају процесом конституисања власти. Надају се, ипак, да би коначна форма могла да буде усвојена средином децембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана