Бољи услови за лијечење пацијената у области менталног здравља

Анита Јанковић Речевић
Бољи услови за лијечење пацијената у области менталног здравља

Бањалука - Три психијатријске установе и један дом за особе са инвалидитетом на подручју Српске добиће ново рухо, захваљујући пројекту изградње и модернизације медицинских објеката у области менталног здравља вриједном 15 милиона КМ, који ће пацијентима обезбиједити боље услове лијечења, а запосленима олакшати рад.

Реконструкција и градња ових објеката биће омогућена захваљујући зајму од 22 милиона марака, који је БиХ одобрила Развојна банка Савјета Европе. Кредитна средства биће утрошена за изградњу и модернизацију психијатријских клиника у Бањалуци, Модричи, Сокоцу, Сарајеву и Мостару, а дио новца добиће и Дом за лица са инвалидитетом у Вишеграду. Циљ је да буде побољшана функционалност зграда, с посебним нагласком на бољу енергетску ефикасност и коришћење обновљивих извора енергије.

Министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић појаснио је да је ријеч о заједничком пројекту власти у БиХ, УНДП-а и Развојне банке Савјета Европе.

- За реконструкцију четири установе у РС добићемо око 15 милиона КМ. Очекујемо да реализација пројекта започне на прољеће идуће године, а прије тога неопходно је да завршимо ратификацију свих споразума. То питање подразумијева и пружање одређених гаранција. Активности у вези са израдом техничке документације ради УНДП - навео је Шеранић и додао да ће новац бити уложен за модернизацију Клинике за психијатрију Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС, Специјалне болнице за психијатрију у Сокоцу, Болнице за хроничну психијатрију у Модричи, те Дома за лица са инвалидитетом у Вишеграду.

Начелница Клинике за психијатрију УКЦ РС Нера Зивлак-Радуловић истакла је да ће планирана улагања имати велики значај, како за пацијенте тако и за особље, које 24 часа 365 дана психијатријским пацијентима пружа адекватну здравствену заштиту.

- Захваљујући новим условима рада наши запослени ће добити прилику за спровођење најновијих метода у лијечењу, који ће бити усклађени са европским стандардима - рекла је Зивлак-Радуловић.

Директорица Специјалне болнице за психијатрију у Сокоцу Биљана Реновица-Цвијетић навела је да је ова здравствена установа изграђена 1958. године, те да у њене објекте није улагано дуже од 40 година.

- Коначно ћемо добити шансу за стварање бољих услова за наше штићенике. Кандидовали смо неколико пројеката вриједних око шест милиона КМ и у плану имамо комплетну санацију више објеката. За одјељење психогеријатрије градићемо нову зграду - рекла је Реновица-Цвијетић.

Вијест о одобреним средствима обрадовала је и руководство Болнице за хроничну психијатрију у Модричи.

- За пројекте које смо предвидјели потребно нам је око четири милиона КМ и то ће бити једна од највећих инвестиција у посљедњих 20 година. Средствима које добијемо планирамо изградити стационарни дио болнице са 120 кревета, затим простор за радну терапију, кухињу и управну зграду. Новац ћемо уложити и за побољшање енергетске ефикасности других објеката који су у саставу болнице - рекао је директор Болнице за хроничну психијатрију у Модричи Миленко Ђукић.

Директор Дома за лица са инвалидитетом у Вишеграду Зоран Васиљевић је казао да би установи на чијем је челу требало да припадну 1,34 милиона КМ.

- Радићемо адаптацију пет павиљона. Мијењаћемо кров, столарију, фасаду, а биће и доста унутрашњих радова - рекао је Васиљевић.

Стандарди

Кредитним средствима Развојне банке Савјета Европе објекти ће бити уређени у складу са стандардима Европске уније и Свјетске здравствене организације, а корист од тога, осим медицинског особља, према процјенама, имаће и око 900 особа које су резидентни пацијенти у шест клиника у БиХ. Савремени услови рада олакшаће и лијечење више хиљада амбулантних пацијената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана