Боља заштита од поплава у сливу Дрине

Анита Јанковић-Речевић
Боља заштита од поплава у сливу Дрине

Бањалука - Прогноза временских прилика и опасности од поплава у сливу ријеке Дрине ускоро ће бити много прецизнија захваљујући новој опреми коју је набавио Републички хидрометеоролошки завод.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је с циљем унапређења хидролошког и метеоролошког мониторинга у сливу Дрине набављена 21 аутоматска станица и то десет хидролошких, четири метеоролошке и седам падавинских. Вриједност опреме, која је набављена у три лота, је 214.300 евра.

- Инфраструктурни радови неопходни за постављање мјерних станица ускоро ће бити завршени, а њихово пуштање у рад знатно ће унаприједити мониторинг метеоролошких и хидролошких параметара у сливу Дрине - рекли су у ресорном министарству. Додали су да је предвиђена и набавка жичаре за мјерење великих вода на Дрини низводно од Зворника, те опрема и софтвер за базу података.

- Предвиђено је да “Воде Српске” добију лиценцу за приступ бази, која би била у Хидрометеоролошком заводу - кажу у Министарству пољопривреде и истичу да је у току тендерска процедура за жичару и софтверске алате.

Наводе да су набављене и водомјерне летве, као и ултразвучни уређај за мјерење протока, уз помоћ којег су у петак извршена прва тестна мјерења ријеке Врбање.         

Директор Хидрометеоролошког завода РС Томислав Шајић каже да се хидролошки мониторниг на Дрни успоставља први пут, те да ће са становишта хидрологије и прогнозирања поплава његов ефекат бити вишеструк.

- Када поставимо опрему хидролошки мониторниг на Дрини биће далеко квалитетнији и прецизнији. Сва опрема је аутоматска, од реномираних произвођача и посљедње је слово технике. Сада смо одлично опремљени хидролошком опремом и у наредним годинама засигурно ћемо набављати додатне уређаје - рекао је Шајић. Истакао је да је одржавање нове опреме веома скупо, те да ће у сарадњи са Владом РС и ресорним министарством наћи новац за те намјене.

- Од 2014. године, након катастрофалних поплава, Влада Српске је препознала значај улагања у инфраструктуру и опрему за наш завод и чини максималне напоре да додатно ојача те сегменте - рекао је Шајић.

Ријека Босна

Томислав Шајић каже да су у оквиру хидролошког мониторинга расписали и тендер за извођење грађевинских радова на ријеци Босни.

- Радићемо и мониторинг за Босну и очекујемо да ти радови буду завршени у наредних мјесец да бисмо могли набавити опрему. За Босну ћемо добити и мјерне уређаје, те један џип и чамац - рекао је Шајић.

Локације на којима ће набављена опрема бити постављена Хидролошке станице

- Шепак - Дрина радар

- Рудо - Лим радар

- Устипрача - Прача

- Оплазићи - Бистрица

- Тјентиште - Сутјеска

- Фоча - Ћехотина радар

- Липа - Рзав

- Шековићи - Дрињача

- Угљевик - Јања

- Бастаси - Дрина

Метеоролошке станице

- Бијељина

- Вишеград

- Рудо

- Сребреница

Падавинске станице

- Тјентиште

- Чајниче

- Рогатица

- Власеница

- Бастаси

- Зворник

- Милићи

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана