БиХ обиљежен Свјетски дан избјеглица: 32.000 породица још нису свиле дом

Агенције
БиХ обиљежен Свјетски дан избјеглица: 32.000 породица још нису свиле дом

​САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - У БиХ тренутно има 96.440 интерно расељених лица или око 32.000 породица из периода од 1992. до 1995 године, а од тога се око 60.000 тренутно налази у РС, док је у ФБиХ око 34.000.

Истакла је у Сарајеву ово Семиха Боровац, министарка за људска права и избјеглице у Савјету министара БиХ, поводом обиљежавања 20. јуна, Свјетског дана избјеглица.

Она каже да ово министарство на годишњем нивоу за лица која имају статус избјеглица издваја око 140.000 КМ.

“Из БиХ тренутно у свијету статус избјеглица има још око 17.600 наших грађана, који се углавном налазе у Србији - око 9.000, Француској 4.000, Швајцарској 2.000 и Њемачкој око 1.400”, навела је Боровчева.

Боровчева је истакла да је у око 100 земаља остало да живи око 750.000 грађана, с обзиром на то да их је деведесетих година око 1,2 милиона изашло из БиХ, а да се од тог броја њих 450.000 вратило у земљу.

Додала је да је актуелан Регионални стамбени пројекат враћања грађана БиХ из Србије, Хрватске и Црне Горе у БиХ.

“Помажемо повратак интерно расељених лица Регионалним стамбеним пројектом. Овим је за БиХ било предвиђено око 200 милиона КМ, од којих је досад повучено око 146 милиона КМ”, каже Боровчева.

Додала је да је у БиХ присутан велики број миграната, али да још ниједан није добио статус избјеглице.

Ричард Маша, шеф кооперација Делегације ЕУ у БиХ, каже да ће ЕУ наставити кроз стамбене програме, програме подршке образовању, социјалне услуге и запошљавања повратника пружати подршку БиХ.

Ен Кристин Ериксон, регионални представник УНХЦР-а за југоисточну Европу, каже да Програм стамбеног збрињавања нуди повратницима да поново изграде животе.

У Делегацији ЕУ у БиХ данас је организовано и дружење с корисницима Регионалног програма стамбеног збрињавања, на коме су промовисани резултати остварени у оквиру њега, те је укупна вриједност око 1,2 милијарде КМ, од чега се више од 200 милиона односи на пројекте у БиХ. 

ЕУ је највећи донатор овог програма с око 450 милиона КМ, а подржали су га и други донатори.

Свјетски дан избјеглица обиљежен је и на бањалучком Природно-математичком факултету, у организацији студијског програма географије и Републичког Секретаријата за расељена лица и миграције.

Драган Штрбац, в.д. директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције, рекао је да је на крају прошле године алтернативни смјештај у РС користила 2.631 породица по разним видовима, те да Влада РС посредством Секретаријата спроводи више пројеката чији је циљ рјешавање овог проблема.

“Регионални стамбени програм донаторског типа, као и ЦЕВ 2 пројекат затварања колективних центара и свих видова алтернативних смјештаја с кредитним задужењем Владе РС од 18 милиона евра, требало би да буде реализован до 2022. године”, рекао је Штрбац за “Независне”. 

Штрбац је истакао да по питању колективних центара у најлошијим условима живе корисници Дома пензионера у Добоју те да је у току поступак набавке за изградњу 134 стана у том граду, чији би радови требало да почну на јесен.

Мира Мандић, професорица бањалучког ПМФ-а, каже да прате избјеглиштво како код нас, тако и у свијету, те какво оно посљедице оставља и у каквим се условима јавља.

“Окупили смо више институција и организација које се у пракси баве овим проблемом да се умрежимо како бисмо се у будућности могли бавити ефикаснијим радом, посебно с обзиром на динамику и правце кретања миграционих рута које су у својој суштини избјегличке. Усљед догађаја у Азији на овим просторима могу се очекивати и нове групе миграната”, каже Мандићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана