Бх гасу предложен протокол да би се избјегао прекид испоруке гаса

Срна
Бх гасу предложен протокол да би се избјегао прекид испоруке гаса

Источно Сарајево - Представници предузећа "Сарајево гас" из Источног Сарајева предложили су данас руководству "БХ гаса" компромисно рјешење у форми протокола да би се избјегао прекид транспорта природног гаса.У предложеном протоколу је, како је новинарима након састанка изјавио директор "Сарајево гаса" Славо Крајишник, садржана цијена коју је одредила Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске.

Он је појаснио да је та цијена већа за двије КМ на 1.000 метара кубних, што је утицај на крајњег корисника од 0,2 фенинга по кубном метру гаса.


Представници "БХ гаса" су током данашњег састанка, како је навео Крајишник, остали при ставу да не пристају на цијену транспорта коју је одредила Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске.

"Уколико се не прихвати наше компромисно рјешење које је дато у форми протокола, жСарајево гасж Источно Сарајево остаје при одлуци да прекине транспорт природног гаса крајем идуће седмице", навео је Крајишник.

Он је најавио да ће саопштити медијима тачан датум и детаљне разлоге прекида транспорта гасом, те информације шта је све урађено да до прекида испоруке овим енергентом не дође.

Крајишник је рекао да ће саопштити и начин на који "БХ гас" формира цијену гаса према крајњим потрошачима, као и колико ово утиче на крајњу цијену гаса и њеног начина одобравања.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је данас новинарима у Сарајеву да од њега и министарства на чијем је челу нико није тражио било какво посредовање или координацију у вези са питањем најављеног прекида испоруке гаса које "Сарајево гас" испоручује "БХ гасу".

"Посредно сам обавијештен и имам информација колико и медији. Ове компаније из Републике Српске и Федерације БиХ имају велику одговорност пред грађанима БиХ, јер могу да цијелу земљу увуку у проблем са снабдијевањем гаса", додао је Шаровић.

Он је поручио да руководства ове двије компаније требају да сједну и да се договоре.

"Од мене било какво рјешење нису затражали. Моје је рјешење познато, прије годину дана овим компанијама и надлежним министарствима у Републици Српској и ФБиХ упутио сам приједлог закона који рјешава питање регулатора о питању гаса, управљања транспортом, методологије и тарифа. То је и сада на столу", навео је Шаровић.

Он је позвао на договор и усвајање законског рјешења које је у складу са европским директивама, које БиХ скида са могућих санкција због неусвајања напредних стандарда односно Трећег енергетског пакета на који се БиХ обавезала много година раније.

Проблеми између "Сарајево гаса" Источно Сарајево и "БХ гаса" траје око три године, настали су 1. априла 2015. године када је Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске донијела рјешење којим се у отвореном поступку "Сарајево гасу" одређује цијена транспрота гасоводом од седам КМ на 1.000 метара кубног гаса.

"БХ гас" је једно вријеме плаћао по старој цијени од 3,6 КМ да би након неког времена престао плаћати транспорт гаса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана