Безбједни усјеви уз клик на телефону

Анита Јанковић-Речевић
Безбједни усјеви уз клик на телефону

Бањалука - Заштита усјева и воћњака у Републици Српској од идуће године биће знатно олакшана захваљујући новој апликацији уз помоћ које ће домаћи произвођачи уз само један клик на телефону имати све информације о временским условима и појави болести штеточина, које ће им омогућити да благовремено дјелују.

Нову апликацију развили су стручњаци из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, а ратари је бесплатно могу преузети на “Гугл плеју”.

Стручни сарадник за воћарство у овом ресору Мирко Јокић каже да ће апликација произвођачима омогућити да у сваком моменту имају увид у измјерене и прогнозиране метеоролошке податке са 50 мјерних станица широм Српске.

- Пољопривредници ће путем веб и мобилне апликације моћи наћи мјерну станицу која је најближа њиховој парцели и одабиром једног од 20 понуђених параметара видјети какво је вријеме и какво се очекује у наредних седам дана - рекао је Јокић. Истакао је да ће, осим временских прилика, апликација прогнозирати и ниво ризика од најзначајнијих болести штеточина које нападају воће и поврће.

- Имплементирали смо пет модела, тако да софтвер прогнозира чађаву краставост и бактериозну племењачу код јабуке и крушке, затим јабучни савијач, те сиву трулеж малине, јагоде и винове лозе. Апликација детектује и племењачу кромпира и парадајза - навео је Јокић.

Према његовим ријечима, радници Ресора за пружање стручних услуга ће током децембра и јануара организовати низ презентација ове апликације за произвођаче широм РС.

- Биће то једна врста обуке, да пољопривреднике научимо како да користе апликацију. Надамо се да ће наша идеја бити препозната и да ће наићи на широку примјену - истакао је Јокић и додао да сличне системе имају само развијене земље у Европи и свијету. Каже да је рад на пројекту почео прије двије године инсталирањем примарне мреже метеоролошких станица, након чега су захваљујући подршци УНДП-а и Амбасаде Холандије у БиХ повезали станице у систем.

- Циљ је био успостављање независног система, јер су постојећи комерцијални скупи. Вриједност пројекта је 80.000 евра - рекао је Јокић.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић поздравио је покретање апликације, истакавши да ће то знатно унаприједити производњу. 

- Метеоролошка служба је битно узнапредовала и краткорочне прогнозе су поприлично тачне, тако да ће уз апликацију коришћење пестицида бити знатно редуковано јер ће произвођачи знати циљано који препрат да употријебе и када - рекао је Маринковић и додао да ће се на тај начин избјећи “одокативно” третирање биљака на сваких седам дана, што је до сада био случај. Он каже да ће им то знатно уштедјети новац јер је хемија скупа, а производ ће бити здравији јер прекомјерно третирање пестицидима трује воће и поврће.

Редизајн сајта

Мирко Јокић каже да Министарство пољопривреде настоји да прати модерне трендове, те да је у складу с тим  редизајниран сајт Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, који је доступан на веб адреси nss.rs.net.

- Активно објављујемо разна обавјештења, а акценат је на стручним препорукама јер нам је намјера да сајт понуди информације које ће произвођачима бити корисне и благовремене - додао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана