Без већих плата рудари Рудника Бановићи неће у јаме

nezavisne.com
Без већих плата рудари Рудника Бановићи неће у јаме

Бановићи - Око стотину рудара јаме Омазићи Рудника мрког угља Бановићи јутрос је ступило у штрајк због смањења плата и лоших услова рада.

Рудари су се окупили пред дирекцијом Рудника те тражили ревизију посљедње плате, њено повећање, као и повећање топлог оброка. Кажу да топли оброк износи 10 КМ, те желе повећање за још пет марака, колико имају и сви остали рудари у ФБиХ. Управа Рудника позвала је рударе на преговоре.

Рудари су нагласили да међу њима нема подјела и да су њихови захтјеви оправдани.

"Топли оброк желимо да буде повећан са 10 на 15 марака, колико имају сви рудници. Плата је смањена у посљедњих неколико мјесеци од 150 до 200 марака. Рудар који ради у јами сада заради између 750 и 800 марака с ноћним радом. Рудари у вањском кругу зараде од 550 до 600 марака", испричао је рудар Нермин Турић.

Неџад Бајрић каже да има 37 година радног стажа те да је особа с инвалидитетом. Каже да више не може трпјети услове у којима ради.

"Плате су прошли мјесец биле катастрофа. Ево, овај мјесец још мање. Минималне. Физички радник у јами Омазићи је зарадио 560 марака. Немамо ми више шта чекати", рекао је Бајрић те додао да у дирекцији Рудника имао око 1.500 упослених који зарађују баснословне плате док рудари у јаму силазе за вишеструко мање износе.

Рамиза Исламовић 35 година ради у руднику као чистачица. Каже да је прије рата било 14 чистачица, а сада раде четири.

"С мојим радним стажом имам 450 марака плате. Жалосно. Ови рудари црнче и раде, а онај ко не ради добије 3.000-3.800 марака", испричала је она.

Рудник запошљава 2.798 особа. Ово је једини рудник у Федерацији који није у концерну с "Електропривредом" те је ово први пут да рудари штрајкују, а годинама је био "златна кока" владајућих структура у Бановићима.

Управа је, иначе, веома затворена за медије, па је тако било и данас, када се нико није желио обратити новинарима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана