Без мјеста у вртићу у Сроској остало 1.300 малишана

Анита Јанковић-Речевић
Без мјеста у вртићу у Сроској остало 1.300 малишана

Бањалука - Иако је у Републици Српској ове школске године за 18,7 одсто повећан број малишана који бораве у вртићима, листе чекања и даље су предугачке па тако своје мјесто у вртићу лани у септембру нису добили 1.331 дјечак и дјевојчица.

Према подацима Завода за статистику РС, у предшколским установа у Српској борави 12.156 малишана, од чега њих 2.470 у јасличкој групи. Гужве у вртићима највише проблема задају родитељима у највећем граду Српске, гдје лани 530 малишана није примљено у јавне установе због попуњености капацитета. Мјеста је, према подацима завода, мањкало и у бањалучким приватним установама па се тако испод црте нашло 29 дјечака и дјевојчица. 

У другим локалним заједницама у Српској ситуација је била нешто повољнија. У Источном Сарајеву код куће је због недостатка мјеста остало 98 дјеце, док је у Дервенти за игру у обданишту ускраћено 90 малишана. На подручју Бијељине 74 дјечака и дјевојчице нису добили васпитачицу, а смјештајних капацитета мањкало је и у вртићима у Челинцу и Приједору, гдје је на листи чекања остало 61, односно 56 дјеце. 

Директорица Центра за предшколско образовање у Бањалуци Јелена  Куртиновић истакла је да константно раде на повећању капацитета у вртићима како би биле скраћене листе чекања и превазиђен тај вишегодишњи проблем.

- До краја године капацитете ћемо проширити за око 60 мјеста. У 24 јавна бањалучка вртића смјештај чека око 2.000 малишана, али многи од тих захтјева нису активни јер родитељи подносе захтјеве чим се дијете роди иако углавном креће у вртић тек када наврши годину - додала је Куртиновићева.

Предсједник Удружења приватних предшколских установа у Српској и директор бањалучког вртића “Андреј” Сањин Бузаџија каже да није упознат са листама чекања у приватним вртићима у граду на Врбасу, наглашавајући да је неопходно извршити реорганизацију објеката у којима бораве најмлађи.

- Не знам да је било малишана који нису могли добити мјесто у приватном сектору. Само у мојој установи тренутно има 15 слободних мјеста, а у граду има још око 30 приватних вртића и вјерујем да многи имају бар неколико слободних мјеста. Проблем је што на подручју града имамо мјесне заједнице у којима има и по шест објеката, а у другима нема ниједан. Због таквог стања неопходна је реорганизација предшколских установа јер има доста подручја која су изостављена - навео је Бузаџија.

Капацитети

Предшколску установу у Српској нема чак 20 општина. Смјештајни капацитети у вртићима су, према подацима Завода за статистику, били задовољавајући у Берковићима, Билећи, Власеници, Гацку, Сокоцу, Кнежеву, Костајници, Лопарама, Љубињу, Милићима, Модричи, Мркоњић Граду, Невесињу, Рогатици, Српцу, Сребреници, Чајничу, Шековићима и Шипову.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана