Bez doprinosa nema podsticaja

Anita Janković-Rečević
Bez doprinosa nema podsticaja

Banjaluka - Poreska uprava RS i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede apeluju na vlasnike registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u Srpskoj da redovno uplaćuju doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje, jer u suprotnom neće moći ostvariti pravo na podsticaje.

Iz Poreske uprave navode da su prema Zakonu o doprinosima RS, koji je stupio na snagu 1. januara ove godine, obveznici doprinosa i nosioci registrovanih nekomercijalnih i komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava u Srpskoj, te da je ovim zakonskim rješenjem precizno definisan obračun osnovice za doprinose. Ističu da su nosioci komercijalnog gazdinstva dužni da uplaćuju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje i zdravstveno osiguranje, dok su vlasnici nekomercijalnog gazdinstva u obavezi da plaćaju samo doprinose za zdravstveno osiguranje.

- Za nekomercijalna gazdinstva osnovica doprinosa je 20 odsto prosječne bruto plate, a za komercijalna 30 odsto. Stope doprinosa, koje se obračunavaju na te osnovice, iznose 12 odsto za zdravstveno i 18,5 odsto za penzijsko osiguranje - kažu u Poreskoj upravi.

Ističu da je obračunska stopa za poljoprivrednike koji su zaposleni ili penzioneri nešto drugačija. 

- Stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje za nosioce komercijalnih gazdinstava je dva odsto od plate ili penzije, a ista tolika je i stopa za penzijsko i invalidsko osiguranje. Za vlasnike nekomercijalnih domaćinstava  stopa je jedan odsto od plate ili penzije -  precizirali su u Poreskoj upravi. Dodaju da je naplata doprinosa od poljoprivrednika do sada bila na izuzetno niskom nivou. Od 42.569 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u 2016. godini doprinose za zdravstveno i penzijsko osiguranje uplatilo je svega 8.147 poljoprivrednika, a lani njih 8.723.

- Iako naplata doprinosa od poljoprivrednika ima trend rasta, to je i dalje na nezadovoljavajućem nivou. Pozivamo obveznike da redovno izmiruju svoje obaveze koje su propisane Zakonom o doprinosima - rekli su u ovoj upravi.

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da je ukidanje podsticaja za one koji ne budu izvršavali svoje obaveze  posljedica primjene pomenutog zakona.

- Dodjela podsticaja ratarima koji ne budu uplaćivali doprinose više neće biti moguća. To nalaže primjena novog Zakona o doprinosima koji moramo sprovoditi. Zajedno sa Poreskom upravom apelujemo na sve registrovane poljoprivrednike da redovno izmiruju svoje obaveze - istakli su u ministarstvu i dodali da procijenjeni iznos obaveza nosilaca poljoprivrednih gazdinstava po osnovu doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje na godišnjem nivou iznosi 10,93 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana