Без доприноса нема подстицаја

Анита Јанковић-Речевић
Без доприноса нема подстицаја

Бањалука - Пореска управа РС и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде апелују на власнике регистрованих пољопривредних газдинстава у Српској да редовно уплаћују доприносе за пензијско и здравствено осигурање, јер у супротном неће моћи остварити право на подстицаје.

Из Пореске управе наводе да су према Закону о доприносима РС, који је ступио на снагу 1. јануара ове године, обвезници доприноса и носиоци регистрованих некомерцијалних и комерцијалних пољопривредних газдинстава у Српској, те да је овим законским рјешењем прецизно дефинисан обрачун основице за доприносе. Истичу да су носиоци комерцијалног газдинства дужни да уплаћују доприносе за пензијско и инвалидско осигурање и здравствено осигурање, док су власници некомерцијалног газдинства у обавези да плаћају само доприносе за здравствено осигурање.

- За некомерцијална газдинства основица доприноса је 20 одсто просјечне бруто плате, а за комерцијална 30 одсто. Стопе доприноса, које се обрачунавају на те основице, износе 12 одсто за здравствено и 18,5 одсто за пензијско осигурање - кажу у Пореској управи.

Истичу да је обрачунска стопа за пољопривреднике који су запослени или пензионери нешто другачија. 

- Стопа доприноса за здравствено осигурање за носиоце комерцијалних газдинстава је два одсто од плате или пензије, а иста толика је и стопа за пензијско и инвалидско осигурање. За власнике некомерцијалних домаћинстава  стопа је један одсто од плате или пензије -  прецизирали су у Пореској управи. Додају да је наплата доприноса од пољопривредника до сада била на изузетно ниском нивоу. Од 42.569 регистрованих пољопривредних газдинстава у 2016. години доприносе за здравствено и пензијско осигурање уплатило је свега 8.147 пољопривредника, а лани њих 8.723.

- Иако наплата доприноса од пољопривредника има тренд раста, то је и даље на незадовољавајућем нивоу. Позивамо обвезнике да редовно измирују своје обавезе које су прописане Законом о доприносима - рекли су у овој управи.

У Министарству пољопривреде истичу да је укидање подстицаја за оне који не буду извршавали своје обавезе  посљедица примјене поменутог закона.

- Додјела подстицаја ратарима који не буду уплаћивали доприносе више неће бити могућа. То налаже примјена новог Закона о доприносима који морамо спроводити. Заједно са Пореском управом апелујемо на све регистроване пољопривреднике да редовно измирују своје обавезе - истакли су у министарству и додали да процијењени износ обавеза носилаца пољопривредних газдинстава по основу доприноса за пензијско и здравствено осигурање на годишњем нивоу износи 10,93 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана