Banjaluka dobila prva vještačka pluća u BiH

A. J. R.
Banjaluka dobila prva vještačka pluća u BiH

Banjaluka - Životno ugroženi pacijenti iz RS imaće veće šanse da prežive zahvaljujući najsavremenijom aparatu EKMO, takozvanim vještačkim plućima, koji je nedavno nabavio Univerzitetski klinički centar RS.

Generalni direktor UKC RS Vlado Đajić istakao je da je ova zdravstvena ustanova prva u BiH nabavila ovaj aparat, te da o njegovoj primjeni ljekare na Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a obučava specijalista internista-intenzivista iz Univerzitetskog kliničkog centra Ljubljana Vojka Gorjup. 

- Nabavkom ovog aparata dajemo pacijentima šansu da prežive i veliku zahvalnost dugujemo gošći iz Ljubljane koja je po četvrti put ovdje kako bi edukovala naše ljekare - rekao je Đajić. On je istakao da su opredijeljeni da UKC RS postane jedan od najboljih regionalnih kliničkih centara.

- U toku su pregovori sa Njemačkom, Amerikom i Izraelom, gdje ćemo poslati naše ljekare na usavršavanje. Nabavljamo i najsavremeniju opremu - rekao je Đajić.

Gorjupova je pojasnila da se putem EKMO aparata krv obogaćuje kiseonikom i ponovo vraća u tijelo pacijenta.

- Pacijentima kod kojih prestane rad pluća ili srca, putem aparata se vadi krv i uz pomoć vještačkih pluća se obogaćuje kiseonikom i tu istu krv vraćamo u bolesnika i na taj način ga održavamo u životu - rekla je Gorjupova i istakla da se procenat preživljavanja i oporavka pacijenata uz pomoć vještačkih pluća kreće između 40 i 50 odsto, što je mnogo kad se uzme u obzir činjenica da je pacijent koji se priključuje na aparat praktično mrtav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana