Бањалука добила прва вјештачка плућа у БиХ

А. Ј. Р.
Бањалука добила прва вјештачка плућа у БиХ

Бањалука - Животно угрожени пацијенти из РС имаће веће шансе да преживе захваљујући најсавременијом апарату ЕКМО, такозваним вјештачким плућима, који је недавно набавио Универзитетски клинички центар РС.

Генерални директор УКЦ РС Владо Ђајић истакао је да је ова здравствена установа прва у БиХ набавила овај апарат, те да о његовој примјени љекаре на Клиници интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ-а обучава специјалиста интерниста-интензивиста из Универзитетског клиничког центра Љубљана Војка Горјуп. 

- Набавком овог апарата дајемо пацијентима шансу да преживе и велику захвалност дугујемо гошћи из Љубљане која је по четврти пут овдје како би едуковала наше љекаре - рекао је Ђајић. Он је истакао да су опредијељени да УКЦ РС постане један од најбољих регионалних клиничких центара.

- У току су преговори са Њемачком, Америком и Израелом, гдје ћемо послати наше љекаре на усавршавање. Набављамо и најсавременију опрему - рекао је Ђајић.

Горјупова је појаснила да се путем ЕКМО апарата крв обогаћује кисеоником и поново враћа у тијело пацијента.

- Пацијентима код којих престане рад плућа или срца, путем апарата се вади крв и уз помоћ вјештачких плућа се обогаћује кисеоником и ту исту крв враћамо у болесника и на тај начин га одржавамо у животу - рекла је Горјупова и истакла да се проценат преживљавања и опоравка пацијената уз помоћ вјештачких плућа креће између 40 и 50 одсто, што је много кад се узме у обзир чињеница да је пацијент који се прикључује на апарат практично мртав.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана