Banjac: Ponosan sam što sam bio kum slave Sabornog hrama Svete Trojice

Srna
Banjac: Ponosan sam što sam bio kum slave Sabornog hrama Svete Trojice

Kozarska Dubica/Mostar - Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz Kozarske Dubice Darko Banjac izjavio je da je ponosan što je bio kum slave Sabornog hrama Svete Trojice u Mostaru, čija obnova traje već osam godina.

“Za moju porodicu i mene je velika čast da budem kum krsne slave Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru. Pokušao sam noćas da nađem riječ, teško je bilo, a kamo li da sastavim rečenicu koja bi opisala moje poštovanje i moju radost što su mi Njegovo preosveštenstvo vladika Grigorije i zajedno s njim sveštenik Radivoje Krulj omogućili veliku čast da budem kum ovog hrama”, rekao je Banjac za Srnu.


Narodni poslanik kaže da mu je čast još i veća jer je ovo prvi put da je kum Sabornog hrama u Mostaru iz potkozarske opštine.

On je uručio vladiki Grigoriju i svešteniku Krulju poklone koji simbolično opisuju Kozarsku Dubicu i ponositu Kozaru, odakle dolazi.

“Poklonio sam ovim divnim ljudima dio potkozarske duše - korpu sa proizvodima iz Kozarske Dubice, našu rakiju, vina naših proizvođača, med sa obronaka moje voljene Kozare, likere naših vrijednih domaćica, ali i knjige naših pisaca kao što je žPloskaž Srete Vučkovića i žDraksenićž autorke Tanje Tuleković”, rekao je Banjac.

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije služio je danas u Mostaru u Sabornoj crkvi Svete Trojice Svetu arhijerejsku liturgiju, povodom hramovne slave - Trojčindana.

Uz vladiku Grigorija, koji je izabran za episkopa frankfurtskog i cijele Njemačke, služili su novoizabrani episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije i brojno sveštenstvo.

Hram je zapaljen i miniran 1992. godine, obnova je počela 2010. godine, a svih ovih godina od kada traje obnova vladike i ostali sveštenici srpske pravoslavne crke pozivaju na jedinstvo srpskog naroda, bez obzira gđe žive jer, kako je rečeno, bez jedinstva je uzalud graditi hramove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana