Бањац: Поносан сам што сам био кум славе Саборног храма Свете Тројице

Срна
Бањац: Поносан сам што сам био кум славе Саборног храма Свете Тројице

Козарска Дубица/Мостар - Посланик у Народној скупштини Републике Српске из Козарске Дубице Дарко Бањац изјавио је да је поносан што је био кум славе Саборног храма Свете Тројице у Мостару, чија обнова траје већ осам година.

“За моју породицу и мене је велика част да будем кум крсне славе Саборне цркве Свете Тројице у Мостару. Покушао сам ноћас да нађем ријеч, тешко је било, а камо ли да саставим реченицу која би описала моје поштовање и моју радост што су ми Његово преосвештенство владика Григорије и заједно с њим свештеник Радивоје Круљ омогућили велику част да будем кум овог храма”, рекао је Бањац за Срну.


Народни посланик каже да му је част још и већа јер је ово први пут да је кум Саборног храма у Мостару из поткозарске општине.

Он је уручио владики Григорију и свештенику Круљу поклоне који симболично описују Козарску Дубицу и поноситу Козару, одакле долази.

“Поклонио сам овим дивним људима дио поткозарске душе - корпу са производима из Козарске Дубице, нашу ракију, вина наших произвођача, мед са обронака моје вољене Козаре, ликере наших вриједних домаћица, али и књиге наших писаца као што је жПлоскаж Срете Вучковића и жДраксенићж ауторке Тање Тулековић”, рекао је Бањац.

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије служио је данас у Мостару у Саборној цркви Свете Тројице Свету архијерејску литургију, поводом храмовне славе - Тројчиндана.

Уз владику Григорија, који је изабран за епископа франкфуртског и цијеле Њемачке, служили су новоизабрани епископ захумско-херцеговачки Димитрије и бројно свештенство.

Храм је запаљен и миниран 1992. године, обнова је почела 2010. године, а свих ових година од када траје обнова владике и остали свештеници српске православне црке позивају на јединство српског народа, без обзира гђе живе јер, како је речено, без јединства је узалуд градити храмове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана