BH-Gas anarhijom čuva poziciju monopoliste

Srna
BH-Gas anarhijom čuva poziciju monopoliste

Banjaluka - Preduzeće "Gas-Res" saopštilo je juče da "BH-Gas" ne poštuje odluke i procedure Agencije za energetiku Srbije u vezi sa tarifama i zakupom kapaciteta i da krši Ustav BiH jer im ne dozvoljava da isporučuju gas potrošačima u Istočnom Sarajevu, želeći da na taj način očuva monopolističke i protivpravne pozicije na tržištu.

- S obzirom na naše bezuspješne pokušaje da nam bude omogućena isporuka gasa u Istočno Sarajevo, trebalo bi primijeniti princip reciprociteta i stopirati transport gasa za Sarajevo i "BH-Gas" gasovodom kroz RS sve dok nama ne bude omogućena prodaja i transport gasa za Istočno Sarajevo. "BH-Gas" i Vlada FBiH, ne dozvoljavajući isporuku gasa potrošačima u Istočnom Sarajevu, krše član Ustava BiH koji garantuje nesmetan i slobodan promet robe, usluga i kapitala - navode u "Gas-Resu" i dodaju da "BH-Gas" ne priznaje ni Regulatornu komisiju za energetiku RS.

U preduzeću "Gas-Res" navode da je transport gasa i zakup kapaciteta za FBiH povezan i sa gasnim subjektima u RS.

- Transport gasa od Horgoša, na granici Srbije i Mađarske, do graničnog prelaza Karakaj u Zvorniku "BH-Gas" plaća "Srbijagasu" tri puta manje nego što "Gas-Res" plaća u cijeni transporta koju "Srbijagas" naplaćuje od "Gasprom eksporta". Na relaciji od Zvornika do Kladnja dugoj 40 kilometara "BH-Gas" ne plaća naknadu preduzeću "Sarajevo gas" iz Istočnog Sarajeva koji je vlasnik tog dijela gasovoda - navodi "Gas-Res" i dodaje da su regulatorne agencije RS i Srbije utvrdile postupke i tarife po energetskim pravilima koja vladaju u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana