Азрина мисија наставиће да живи

Анита Јанковић-Речевић
Азрина мисија наставиће да живи

Бањалука - Азрин одлазак превелик је губитак за све нас којима је ова храбра жена била несебична подршка, сестра, друг и највећи ослонац у борби против опаке болести. Вођени њеном неуморном борбом нећемо посустати пред недаћама које носи живот, већ ћемо наставити да корачамо стопама којима је она ишла.

Истакла је ово секретар Савеза жена обољелих од рака дојке „Искра“ из Бањалуке Сузана Кекић поводом смрти предсједнице овог удружења Азре Икаловић, која је преминула у уторак након тешке борбе против рака дуге двије деценије. Азра је са само 36 година била једна од најмлађих жена у Бањалуци које су обољеле од рака дојке у то доба, а како би помогла женама на које се окомила ова болест, 2003. године је основала удружење „Искра“. Њен први циљ била је борба за регулисање основних права жена обољелих од ове болести, за прегледе, заказивање и дијагностику, а други едукација омладине.

- Азра је била дивна особа, која је увијек друге стављала испред себе. Настојала је да помогне сваком, без обзира на то да ли је у питању савјет или конкретна помоћ - нагласила је Кекићева. Додала је да се „Искра“ због Азре, али и свих других жена којима је помоћ потребна, неће угасити.

Регионална директорица WHEP програма за оснаживање здравља жена Нела Хасић истиче да је Азра била велики борац за здравље, права и доступност свега потребног женама које су се сусреле с болешћу.

- Она је свакој жени која је пролазила лијечење била узор. Жена лидер која је давала свој максимум - рекла је Хасићева.

Додала је да су сви обољели знали да је бањалучка „Искра“ адреса за помоћ, а Азра особа са великим срцем и храброшћу која ће урадити све да ријеши проблеме обољелих.

Представница Удружења обољелих од рака дојке „Нарцис“ из Градишке Добрила Дејановић истиче да се током десетогодишњег пријатељства са Азром свакодневно увјеравала о каквом хуманисти и борцу је ријеч. 

- Она је много допринијела едукацији обољелих жена и захваљујући њој многе наше чланице су отишле у Бањалуку на преглед - рекла је Дејановићева.

Начелник Центра за дојку у Универзитетском клиничком центру РС Александар Гузијан, који је сарађивао са Азром, истиче да је она била жена огромне, несвакидашње енергије.

  • Фасцинирало ме код ње то што се суочавала са тешком болешћу и великим метастазама, а никада је нисам чуо да се пожалила на болест која ју је снашла. Донирала је постељину Центру и када нисмо тражили помоћ, а била нам је потребна - рекао је Гузијан и додао да је Азра небројено пута показала да постоји људскост и доброта, на коју не смијемо заборавити ни сада када ње више нама.

Комеморација и сахрана

Комеморација у спомен на Азру Икаловић биће одржана данас у 11 часова у бањалучком Банском двору Културном центру, а сахрана у 14 часова на Новом гробљу у Бањалуци.

- Азра је и у најгорим тренуцима мислила на Савез и пред крај живота позвала све своје пријатеље, познанике и родбину да на сахрану не доносе и не купују цвијеће већ да новац за те намјене у виду добротворног прилога донирају „Искри“ како би наставила своју хуману мисију - казала је Кекићева.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана