Аутопут добија прву бензинску пумпу

Милијана Латиновић
Аутопут добија прву бензинску пумпу

Бањалука - Влада Републике Српске додијелила је концесију привредном друштву “Супер петрол” из Бањалуке за изградњу, коришћење и одржавање одморишта Лужани на аутопуту Бањалука-Градишка, које би за годину требало да буде на услузи возачима и путницима.

У рјешењу које је објављено у “Службеном гласнику РС” наведено је да се концесија додјељује на период од 30 година.

- Концесионар је дужан уплатити у корист буџета РС једнократну концесиону накнаду за уступљено право у износу од 134.473 КМ, која се уплаћује при закључењу уговора о концесији. Висина накнаде за право коришћења предмета концесије износи два одсто од укупног годишњег прихода оствареног обављањем концесионе дјелатности - наведено је у рјешењу.

Влада је задужила Министарство финансија РС да у идућих 30 дана Комисији за концесије достави приједлог уговора о концесији, ради давања сагласности на њега.

- Ако концесионар у року од 60 дана од дана ступања на снагу овог рјешења не потпише уговор о концесији, губи сва права предвиђена овим рјешењем - наведено је у документу.

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић истиче да је на одморишту Лужани, смјештеном између двије петље на аутопуту Бањалука-Градишка, предвиђена изградња више услужних објеката с обје стране аутопута, укључујући бензинске станице, трговине, ресторане, санитарне просторије и паркинг.

- Тендер за додјелу концесије расписан је на основу иницијативе ове фирме, а они су се једини и пријавили и испунили прописане услове. Надам се да ће уговор ускоро бити потписан, те да нема препреке да за годину, након што се потпише уговор о концесији, добијемо завршено одмориште - рекао је Трнинић.

Аутопут Бањалука-Градишка, који је у саобраћај пуштен 2011. године, дуг је 32 километра. Једна нафтна компанија у РС је прије три године покренула иницијативу за градњу и коришћење одморишта Лужани, а Влада Српске је 3. септембра 2015. године расписала јавни позив за додјелу концесије. Међутим, у предвиђеном року од 60 дана није пристигла ниједна понуда, те је поступак за додјелу концесије поништен. +

Аутопут Бањалука-Добој

Неђо Трнинић истиче да је у плану и изградња одморишта Бркића вода на дионици аутопута Бањалука-Добој, која је у октобру у потпуности пуштена у саобраћај.

- Добили смо самоиницијативну понуду за изградњу овог одморишта и ускоро ће бити расписан тендер за додјелу концесије, по потпуно истим условима као за Лужане - рекао је Трнинић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана