Autoput Banjaluka - Doboj dobija prvu pumpu

Milijana Latinović
Autoput Banjaluka - Doboj dobija prvu pumpu

Banjaluka - Vlada RS pokrenula je postupak za dodjelu koncesije za izgradnju odmorišta “Brkića voda” na autoputu Banjaluka - Doboj, na osnovu inicijative privrednog društva “Brčko gas” iz Brčkog.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić istakao je za “Glas Srpske” da bi u idućih nekoliko dana trebalo da bude raspisan javni poziv za dodjelu koncesije za izgradnju tog odmorišta.

- To će biti jedino odmorište na toj dionici autoputa za sada. Čekamo da komisija za koncesije završi svoj posao i dostavi određene saglasnosti da bismo raspisali javni poziv - rekao je Trninić.

Vlasnik preduzeća “Brčko gas” Đorđe Kojić potvrdio je za “Glas Srpske” da ukoliko sve bude teklo prema planu i dobiju koncesiju, za godinu planiraju da počnu gradnju odmorišta na autoputu.

- Čekamo da resorno ministarstvo raspiše javni poziv i da dostavimo potrebnu dokumentaciju. Vjerujem da ćemo uspjeti u namjeri da dobijemo koncesiju po povoljnim uslovima i ako sve bude teklo prema planu već na proljeće iduće godine počeli bismo da gradimo odmorište - rekao je Kojić.

Pojasnio je da je u planu izgradnja benzinskih pumpi sa restoranima i samouslužnim praonicama vozila s obje strane autoputa, a planirano je da budu postavljeni i punjači za električne automobile.

- Pripremamo projekat i investicija će svakako biti velika, ali ne bih sada precizirao iznos. Uglavnom, odmorište planiramo da gradimo vlastitim i dijelom kreditnim sredstvima - rekao je Kojić i dodao da nakon dobijanja koncesije moraju obezbijediti lokacijske uslove i građevinsku dozvolu da bi izgradnja mogla početi.

Kojić je naglasio da bi već krajem iduće godine odmorište, koje će se nalaziti na teritoriji Dervente, trebalo da bude na usluzi vozačima.

Autoput “9. januar” od Banjaluke do Doboja, ukupne dužine 72 kilometra, u potpunosti je otvoren za saobraćaj u oktobru prošle godine.

“Lužani”

Neđo Trninić je podsjetio da je Vlada RS u novembru prošle godine dodijelila koncesiju privrednom društvu “Super petrol” iz Banjaluke za izgradnju, korišćenje i održavanje odmorišta “Lužani” na dionici autoputa Banjaluka - Gradiška. Koncesija za to odmorište dodijeljena je na period od 30 godina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana