Arhiv lična karta Srpske

M. L.
Arhiv lična karta Srpske

Banjaluka - Arhiv je lična karta Republike Srpske, a najstariji dokumenti nešto najvrednije čime se ponosimo, istakao je direktor Arhiva RS Bojan Stojnić.

On je u petak prije početka svečane akademije povodom 65 godina postojanja Arhiva RS rekao da se arhivska građa mjeri hiljadama metara dužnih.

- Imamo 880 fondova i zbirki, odnosno 5.000 dužnih metara arhivske građe. Najznačajniji dokumenti koje čuvamo su iz perioda Kraljevine Jugoslavije - rekao je Stojnić i dodao da čuvaju i građu iz 17. vijeka.

Prvi predsjednik Arhiva RS Nebojša Radmanović kaže da je Arhiv jedna od najvažnijih institucija Srpske.

- Bio sam direktor Arhiva Bosanske Krajine i prvi direktor Arhiva RS. Nisu isti periodi niti se na isti način radilo, ali su još tada udarani prvi temelji arhivske službe u Srpskoj - rekao je Radmanović.

Jubilej Arhiva RS obilježen je nizom manifestacija, izložbama arhivskih dokumenata i promocijom zbornika. Arhiv RS osnovan je 10. aprila 1953. godine kao Arhiv grada Banjaluke. Razvoj arhivske službe doveo je 1963. godine do osnivanja regionalne ustanove pod nazivom Arhiv Bosanske Krajine sa sjedištem u Banjaluci, a do sredine 1993. godine na teritoriji RS djelovali su Arhiv Bosanske krajine sa sjedištem u Banjaluci, Regionalni arhiv u Doboju i Regionalni arhiv u Foči. Zakonom o ministarstvima 1993. osnovan je Arhiv RS sa sjedištem u Banjaluci i statusom samostalne republičke upravne organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana