Амбари ће бити препуни кукуруза

Анита Јанковић-Речевић
Амбари ће бити препуни кукуруза

Бањалука - Берба кукуруза на пољима у Српској полако се захуктава, а према процјенама пољопривредника, приноси се крећу између седам и 14 тона по хектару, што је далеко изнад вишегодишњег просјека.

Произвођачи кукуруза прошлу годину завршили су са низом проблема због суше која им је десетковала род, али ове сезоне коначно ће стати на ноге јер су им временске прилике ишле наруку. 

Предсједник Удружења пољопривредника Семберије и Мајевице Саво Бакајлић каже да је на подручју Бијељине засијано око 18.000 хектара кукуруза, те да је већ почела берба раних сорти. 

- Вршај кукуруза ће за десетак дана бити у пуном јеку, а очекујемо приносе од осам до 14 тона по хектару. То је и до три пута више у односу на лани, када смо имали око четири тоне. На једној стабљици има и по три клипа, тако да смо презадовољни - истакао је Бакајлић.

Додаје да ће због натпросјечног рода произвођачи у Семберији имати проблема са складишним капацитетима.

- Бијељински “Житопромет” може откупити сав род, али предузеће је пред стечајем и не знамо шта ће бити с њим. Надлежни не смију допустити да престане са радом јер би то била велика пропаст за нас с обзиром на то да је наша продужена рука - рекао је Бакајлић и додао да се већ помиње откупна цијена од 0,26 до 0,30 КМ по килограму што је, с обзиром на велике приносе, врло повољно за ратаре.

Произвођач из Лијевча поља Душко Бањац тврди да су приноси одлични и на подручју градишке регије, те да се крећу између седам и десет тона по хектару.

- Амбари ће бити препуни, а и квалитет је одличан. Влажно вријеме овог љета понајвише је одговарало кукурузу јер је учестала киша знатно умањила род пшенице, јечма и поврћа. Нарочито је десеткован род купуса, због чега на јесен очекујемо високу цијену - рекао је Бањац.

Шеф Завода за кукуруз при Пољопривредном институту РС Славко Радановић појашњава да су на добар принос кукуруза највише утицали кишно вријеме и агротехничке мјере коју су благовремено примијењене.

- Пало је доста кише, што кукурузу и те како годи, тако да ће сви произвођачи остварити високе приносе. Многи ратари су јесенас послије велике суше засијали више стрних жита јер су озиме биљне врсте знатно сигурније, али ове сезоне се испоставило да је то био лош потез - рекао је Радановић.

Према процјенама Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, у прољетној сјетви кукурузом је засијано око 125.000 хектара. 

Пшеница

Саво Бакајлић истиче да је пшеница ове године катастрофално подбацила, те да је прениска откупна цијена хљебног жита највећа бољка за ратаре.

- Произвођачи у Семберији су опљачкани јер је око 90 одсто пшенице откупљено по цијени од 0,22 и 0,25 КМ по килограму. У региону је цијена скочила до 0,36 КМ, а код нас је и даље иста. Млинари сами одређују када и колико ће нам платити, а нас се ништа не пита - рекао је Бакајлић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана