Алијагић и у Хрватској изгубио милионски спор против Републике Српске

Срна
Алијагић и у Хрватској изгубио милионски спор против Републике Српске

Бјеловар – Власник предратне браварске радње у Требињу Салих Алијагић поражен је и на суду у Хрватској, у посљедњем покушају да од Републике Српске у маратонским судским споровима наплати десетине милиона марака за одузимање непостојећих „сребрних електрода", сазнаје портал capital.ba.

Алијагић, који је преко преко Општинског суда у Дубровнику 2016. године добио "признање стране судске пресуде", односно признање пресуде Основног суда у Требињу по којој Република Српска треба да му исплати више од шест милиона КМ на име имовине уништене у рату, зауставио је другостепени Жупанијски суд у Бјеловару.

Алијагић, како се наводи у пресуди, није имао право на овакву одлуку дубровачког суда јер, иако настањен у овом граду, нема хрватско држављанство.

Бјеловарски судија Добрила Ћурувија овакву пресуду је донијела 3. августа прошле године, након што су се на одлуку дубровачког суда пожалило Правобранилаштво РС, које заступа Министарство трговине и туризма РС и требињску фирму „Металац" у стечају.

Побијеним рјешењем првостепеног хрватског суда прихваћен је приједлог и призната одлука Основног суда у Требињу од 17. октобра 2003. године, која је постала правоснажна 16. септембра 2009. године, а којом је наложена исплата 6.033.985 КМ са затезном каматом која тече од 27. јула 1993. године и надокнада парничног трошка од 49.000 КМ све у року од 15 дана. Против таквог рјешења жалиле су се Република Српска и град Требиње као разлог наводећи повреду поступка и непотпуно утврђене чињенице те погрешну примјену материјалног права.

Бјеловарски суд усвојио је ову жалбу јер у судском спису није постојао доказ да је Алијагић држављанин Хрватске.

"Предлагач навођењем личног идентификационог броја не доказује држављанство Републике Хрватске. Будући да, и након што је приговорено, у спис није доставио доказ о хрватском држављанству, а ни у законској одредби није утемељио свој приједлог, жалбе су основане па се преиначава побијано рјешење и приједлог одбија као неоснован", стоји у пресуди која је у посједу capital-а.

Алијагић неће обвезнице

Алијагић је, како су раније писали медији, желио да заобиђе Закон о унутрашњем дугу РС према којем наведени износ треба да му буде исплаћен у обвезницама и да се, умјесто обвезница, дочепа имовине РС у Хрватској.

У Министарству трговине и туризма РС тврдили су да је у предмету "Алијагићи" ријеч о унутрашњем дугу РС, због чега штета мора да буде измирена искључиво у складу са Законом о унутрашњем дугу РС који је "леџ специалис" закон. Тај закон односи на материјалну и нематеријалну штету насталу у периоду ратних дејстава од 20. маја 1992. до 19. јуна 1996, а штета по браћу Салиха и Муамара Алијагић настала је 1993. године.

Закон, објашњавали су правни експерти, још од 2006. године примјењује се на све пресуде у случају ратне штете, а он је и усвојен да буџет РС не би дошао у опасност због бројних судских пресуда. Управо случај "Алијагић" био је повод за доношење Закона. Случај се на судовима "повлачи" још од 1999. године, а почео је одштетним захтјевом од око 34 милиона КМ  на име одшете за машине у рату изузете из радионице браће Алијагић.

Салих Алијагић је прије неколико година и сам најавио да ће покушати да се дочепа имовине РС у Хрватској.

"Да хоћу, сада бих могао преузети 'Нафтне терминале' у Плочама и мени добро. Али нећу! Знам да у Хрватској постоје некретнине чије је власништво нека од општина или фирми из РС. Ако не буде ишло никако другачије, ја ћу штету коју су ми направили прије тачно 20 година, намирити имовином РС у Хрватској. Једино нисам спреман и то никада нећу прихватити да ми РС сада да неке папире, односно обвезнице и тиме ми као намири штету", рекао је.

Фалсификованим потврдама до одштете

Министарство унутрашњих послова РС у мају и августу 2005. године поднијело је два извјештаја о почињеном кривичном дјелу против Салиха Алијагића и четворице сарадника којим га терети да је у судском спору против Општине Требиње за ратну одштету употребљавао неистините пословне исправе и прикривао стварно пословање "Алијагића".

Полиција је утврдила да су фалсификоване потврде фирме "Пероми" од 25. априла 2002. године, фирме "Холдинг Обод" Цетиње од 14. марта 2002. године, које говоре о сребреним електродама у радњи Алијагића.

Алијагићи су на основу тих папира Основном суду у Требињу тужили РС, општину Требиње и фирму "Металац" ради накнаде ратне штете у износу од око 34 милиона КМ. Касније је тај износ смањен на око шест милиона.

Требињски суд 17. октобра 2013. године наложио намирење у готовини иако је 2012. године Врховни суд РС у предмету тражиоца извршења Салиха Алијагића за дуг од 4,75 милиона КМ као надлежан одредио Окружни суд у Источном Сарајеву, који је утврдио да је РС обавезна да наведени износ измири емисијом дугорочних обвезница са роком доспијећа од 14 година и исплатом у 10 једнаких рата од девете године прије крајњег рока доспијећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана