Akcije ŽRS pale za 60 odsto

ATV
Akcije ŽRS pale za 60 odsto

Banjaluka - Na Banjalučkoj berzi za dva mjeseca akcije Željeznica pale su više od 60 odsto. Sa 230 maraka cijena je pala na 82, a uzrok su, kažu ekonomsiti, špekulacije koje podsjećaju na slučaj Medicinske elektronike.

Akcionar Radinko Malešević u novembru je za svoje akcije mogao da dobije 95 hiljljada maraka, a do danas je izgubio više od 60.000.

"Neko želi da smanji vrijednost tog kapitala odnosno da istisne nas male akcionare i da na jeftin način dođe do akcija kao što je dokazano u praksi u našoj zemlji. Mnoga preduzeća su na takav način otkupljena. Ja sam do akcija došao vaučer privatizacijom a i kupovao sam akcije. Ja sam prodao svoju zemlju da bi ostvario profit i zaradio", rekao je akcionar ŽRS Radinko Malešević.

Akcionari sumnjaju da neko priprema teren za najavljeno vlasničko restrukturisanje, jer bi Vlada Srpske trebalo da otkupi akcije manjinskih vlasnika, prenosi "ATV".

Zato ekonomiste sve podsjeća na slučaj Medicinke elektronike, jer ista brokerska kuća danima obavlja i kupovinu i prodaju za svoje klijente.

"Ono što mislim da bi trebalo uraditi jeste da regulatorni organ tržišta kapitala Komisija za hartije od vrijednosti ispita ove transakcije budući da se radi praktično o fiktivinim trgovinama. Jer sto maraka je u pitanju cijena pada na sto maraka prometa što je pokazatelj da to kupac koji želi da kupi nije motiv kupovina nego očigledno smanjenje cijena”, rekao je ekonomista Siniša Božić.

Iz komisije za hartije od vrijednosti poručuju da su primili nekoliko prijava i da provjeravaju svaku transakciju. Kažu da sve nadziru jer su cijene u konstantnom padu, a pogotovo u posljednja tri mejseca. Otkup akcija malih akcionara Vlada planira da obavi tek početkom naredne godine a to predviđa program restrukturisanja koji finansira Svjetska banka.

U Udruženju akcionara kažu da su angažovali pravnike, jer su mnogo puta do sada prevareni.

"Mislim da Vlada već organizovano duže vrijeme najmanje unazad deset godina planski radi na istiskivanju sitnih akcionara iz Željeznica Republike Srpske. Oni sada prave završno konačno da nas istisnu. Mi to nećemo dozvoliti, angažovali smo advokata", rekao je predsjednik Udruženja akcionara ŽRS Tomo Pančić.

U Vladi navode malih akcionara nisu htjeli da komentarišu, a ranije su saopštili da je država jedina koja u Željeznice godinama ulaže pare i pokriva gubitke dok mali akcionari očekuju samo korist. Puštaju da nadležni organi rade svoj posao, a proces restrukturisanja počeće čim kredit Svjetske banke bude operativan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana