Акција “С љубављу храбрим срцима”: Сваки позив нада за дјечији корак

Милијана Латиновић
Акција “С љубављу храбрим срцима”: Сваки позив нада за дјечији корак

Бањалука - Дјетињства испуњена бројним потешкоћама и лавовска борба за оздрављење свакодневица су многих малишана са потешкоћама у кретању и њихових родитеља широм Републике Српске, а сваки малени корак који направе буди наду у боље и срећније сутра.

Храбра срца ових дјевојчица и дјечака не посустају пред тешким болестима, а колико је снаге и воље потребно у тој борби, најбоље знају њихове породице. Највише бола и храбрости уткано је у срца њихових мајки. Међу њима је и Даниела Зељаја из Бањалуке, која даноноћно бдије над дванаестогодишњом кћерком Теодором Павловић која болује од церебралне парализе. Ова живахна зеленоока дјевојчица са плавом плетеницом велики је борац у тијелу дјетета, а осмијех на њеном лицу најјаче је оружје у свим биткама.

- Сви третмани и лијечење дали су резултат. Раније није могла самостално да сједи, а сада уз нашу помоћ може да направи корак. Једина Теодорина жеља је да хода попут њених вршњака, а највећа туга за нас је то што још не можемо да јој испунимо ту жељу - казала је за “Глас Српске” Зељаја.

Додаје да њена кћерка похађа шести разред, воли ликовно, а велика љубав јој је и математика. Зељаја истиче да супруг и она чине све што могу да Теодори и њеном млађем брату обезбиједе срећно дјетињство. Наду да ће њихова кћерка сама ходати вратила им је хуманитарна акција “С љубављу храбрим срцима”, која се ове године организује с циљем прикупљања новца за куповину уређаја за роботски асистирану рехабилитацију.

- Љекари су Теодори препоручили роботску рехабилитацију, с обзиром на њену вољу и жељу за покретима, али нисмо били у могућности да јој обезбиједимо тај третман, који је веома скуп, а доступан само на једној приватној клиници у Загребу и у Словенији - казала је Зељаја, апелујући на све који могу да позову хуманитарни број 1411 и дарују марку за куповину овог уређаја, који за обољелу дјецу значи нову шансу у животу.

Међу малим херојима је и седмогодишњи Вук Станић из Добоја, који такође болује од церебралне парализе. Овај храбри дјечак је до сада имао три операције у Русији, једну у Америци и двије у Београду. Невоља никада, нажалост, не долази сама, па је због болести почео да губи и вид.

- Кренуо је у први разред и уз помоћ асистента савладава градиво. Другари у разреду су га лијепо прихватили. Колико је радости на Вуковом лицу најбоље говори чињеница да му је, упркос потешкоћама у кретању, омиљени предмет физичко. Жеља му је да буде голман, а Меси му је омиљени фудбалер - казала је за “Глас Српске” дјечакова мајка Милена Станић.

Она истиче да су животи породица чији малишани имају потешкоће у кретању веома тешки, али и испуњени посебном љубављу. Вук одраста уз подршку и љубав родитеља, брата и сестре. Ни тешка болест, одласци љекару и физикалне терапије које су му неопходне сваки дан, не могу да избришу осмијех овом седмогодишњаку.

- Навикне човјек на све, колико год било тешко и наставља да се бори до посљедњег грама снаге. Искра радости у његовим очима даје нам снагу и тјера нас напријед - истиче Станићева и додаје да и оне најтеже емоције које породицама тјерају сузе на очи, њихове животе ипак боје неким посебним нијансама. Подршка хуманиста, каже Станићева, посебно је значајна малишанима и њиховим родитељима.

- Набавка уређаја за роботски асистирану рехабилитацију веома је значајна за нашу дјецу. То би им помогло у јачању мишића, јер сваки нови корак за нашу дјецу је нови живот - кроз сузе је додала Станићева.

Донаторско вече

Донаторско вече у оквиру хуманитарне акције “С љубављу храбрим срцима”, под покровитељством предсједнице РС Жељке Цвијановић, одржаће се 23. децембра у Банском двору Културном центру у Бањалуци.

У оквиру ове акције у претходних осам година одржане су донаторске вечери на којима је прикупљан новац за Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, за градњу Центра за превенцију развојних тешкоћа “За мајку и дијете”, затим за лијечење дјеце са ријетким обољењима. Прикупљан је новац и за дјецу са малигним болестима, са потешкоћама у развоју, за малишане обољеле од дијабетеса типа један, те дјецу са аутизмом и за изградњу “родитељске куће”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана