Agrarni budžet RS pretekao FBiH za 13 miliona KM

Anita Janković-Rečević
Agrarni budžet RS pretekao FBiH za 13 miliona KM

Banjaluka - Poljoprivrednicima u Srpskoj na raspolaganju je 13 miliona maraka ili 20 odsto više podsticaja u odnosu na proizvođače iz Federacije BiH, a Srpska naročito prednjači sa mjerama za dugoročni razvoj i kapitalna ulaganja.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da agrarni budžet u Srpskoj u ovoj godini iznosi 71 milion maraka, a u FBiH 58,20 miliona KM.

- Srpska mnogo više pažnje poklanja mjerama dugoročnog razvoja, odnosno podsticajima za nabavku poljoprivredne mehanizacije, sistema za navodnjavanje, izgradnju skladišnih i drugih objekata u poljoprivredi, za šta se godišnje izdvaja više nego duplo u odnosu na FBiH - istakli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Dodali su da znatno više novca izdvajaju i za sistemske mjere koje obuhvataju zaštitu zdravlja životinja i biljaka.

- Godišnje na sistemske mjere RS potroši dva miliona KM, a ono što je posebno važno jeste da značajan novac izdvajamo i za mjere koje postoje samo u Srpskoj, a to su kontrola kvaliteta mlijeka, pedološka analiza zemljišta, podrška uzgojno selekcijskom radu, te podrška uvođenju tehnoloških inovacija - rekli su u resornom ministarstvu.

Ističu da je domaćim ratarima, za razliku od njihovih kolega u Federaciji na raspolaganju i regresirano dizel gorivo, za šta Srpska godišnje izdvoji sedam miliona KM.  

- Osim toga, RS sa četiri miliona maraka podržava i protivgradnu zaštitu kako bi usjevi i voćnjaci bili sačuvani od grada i veliki dio Republike je pokriven protivgradnim stanicama, koje u Federaciji ne postoje - navode u Ministarstvu poljoprivrede. Kako kažu, ono što je posebno značajno je veća podrška biljnoj proizvodnji, koja je u RS za 54 odsto veća nego u FBiH.

U Ministarstvu poljoprivrede navode Federacija prednjači samo u visini podsticaja stočarskoj proizvodnji koji su za oko sedam miliona KM viši nego u RS, što je kompenzovano mjerom regresiranog dizela koja u FBiH ne postoji.

- Želimo staviti tačku na sve spekulacije i neistine koje iznose pojedini političari koji pokušavaju porediti podsticaje u RS i FBiH, paušalno iznoseći ocjene kako su u Srpskoj podsticaji niski, te manji nego u Federaciji. Demantujemo i tvrdnje pojedinih partija da podsticaji kasne, jer je Srpska u vezi s tim pitanjem trenutno lider u regionu. Imamo najbolju dinamiku isplate novca i do sada smo isplatili gotovo polovinu agrarnog budžeta za ovu godinu - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede i dodali da nemaju dugovanja prema proizvođačima iz ranijih godina, što nije slučaj u svim zemljama regiona. Ističu da za neke segmente proizvodnje Srpska izdvaja više novca i od Srbije.

- Premija za mlijeko, kao naša najvažnija mjera, kojom je obuhvaćeno najviše korisnika i na šta se troši najviše novca iz budžeta, u RS iznosi 0,30 KM po litru, u FBiH  0,28, a u Srbiji 0,12 KM. Takođe podsticaji za pšenicu, koji su drugi na listi visine izdvajanja u RS iznose 560 KM po hektaru, u FBiH 550, a u Srbiji 66 KM po hektaru - naveli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Hrvatska

U Ministarstvu poljoprivrede RS ističu da ne postoji osnov za poređenje podsticaja u Srpskoj i Hrvatskoj, jer ta članica Evropske unije godinama koristi evropske fondove namijenjene razvoju poljoprivrede.

- Hrvatska već odavno povlači novac iz fondova EU, kako u procesu pristupanja, tako i sada kao članica. Poređenja sa RS ne mogu biti realna - dodali su u ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana