Знање из физике бијељинском матуранту Драгану Марковићу карта за Европску олимпијаду

Љиљана Алексић
Знање из физике бијељинском матуранту Драгану Марковићу карта за Европску олимпијаду

Бијељина - Матурант бијељинске Гимназије “Филип Вишњић” Драган Марковић данас путује у Летонију на Европску олимпијаду из физике, гдје ће знање из тог предмета одмјерити са 100 такмичара из цијелог свијета.

Марковић је током школовања остварио веома запажене резултате и са такмичења из физике у Европи и свијету враћао се са прегршт медаља и признања. Овом младом заљубљенику у физику, који школовање планира да настави у престоници Србије, сан је да ради у “Церну”.

Марковића, који се осим на Европску, пласирао и на Свјетску олимпијаду из физике, која ће у јулу бити одржана у Израелу, јуче је угостио и први човјек Бијељине Мићо Мићић. У знак подршке, младом физичару је из градске касе одобрено 1.000 КМ.

- Након освојеног првог мјеста на изборном такмичењу за Европску олимпијаду из физике, освојио сам четврто мјесто на такмичењу на нивоу БиХ и на тај начин се пласирао на Свјетску олимпијаду. Град је увијек награђивао најбоље и талентоване ученике. Поред пријема у градској кући за нас, никад није изостала финансијска подршка за одлазак на велика такмичења или у истраживачке станице као што је “Петница” - истакао је Марковић.

Нагласио је да је непредвидивост у физици оно што га фасцинира и због чега воли ту науку.

- Планирам да студирам теоријску и експерименталну физику у Београду, а сан ми је да радим у “Церну” - рекао је Марковић.

Овај младић је и претходних година представљао своју школу, али и Републику Српску на престижним такмичењима.

- И прошле године сам остварио седмо мјесто на државном такмичењу, а као првопласирани из РС пласирао сам се на Европску олимпијаду из физике која се тада одржавала у Москви - рекао је Марковић.

Како је казао, само учешће на Олимпијади је огроман успјех за њега, али се нада најбољем резултату и медаљи.

- Тамо је огромна конкуренција. На Европској олимпијади ће бити око 100 такмичара, а на свјетској око 400 - рекао је Марковић, који је захвалан професорима на стеченом знању, али истиче да би образовни систем у РС требало побољшати.

Према ријечима градоначелника Бијељине, Градска управа на више начина пружа подршку младим и успјешним људима.

- Настојимо да подржимо људе који су најбољи представници нашег града, јер они то истински заслужују. Ове године смо суфинансирали израду два докторска и два мастер рада, сви ученици генерација, основних и средњих школа добијају стипендије, а награђујемо и оне који су на републичким такмичењима освајали медаље. Финансијски помажемо и одлазак најбољих ученика у истраживачку станицу “Петница”, а данас смо успјехе Драгана Марковића наградили са 1.000 КМ - нагласио је Мићић.

Припреме

За учешће на Олимпијади Драган Марковић се припремао  свакодневно.

- Припреме су биле интензивне, већином индивидуалне. Уз помоћ моје професорице Снежане Станкић, као и других предавача у Сарајеву, гдје су организовани кампови за надарене ученике, доста сам научио. Ту сам имао прилику да тестирам стечено знање и да видим на чему још треба да радим - каже Драган.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана