Змије господаре херцеговачким кршем, серума има довољно

ATV
Змије господаре херцеговачким кршем, серума има довољно

Змије отровнице у ово доба године су најопасније, јер су послије зиме пуне отрова.

Поскоке и шарке већ је разбудило јако херцеговачко сунце па ових дана господаре кршом. Доктори апелују на грађане да буду опрезни а они су за не дај Боже обезбједили довољне количине серума.

“Неки основни принцип прве помоци приликом уједа змије јесте да се пацијен не смије кретати, мора да лежи или сједи, да два центиметра изнад ране гдје се виде двије тачке гдје је пацијента ујела змија се направи подвез, подвеже се тај екстремитет како би се смањила циркулација и смањило ширење отрова по организму”, рекао је Саша Борјан, доктор требињске Хитне помоћи.

Ове године на срећу још није било уједа каже доктор Борјан додајући да годишње имају десетак пацијента са уједима отровнице. Доста више посла имају ветеринари. У најстаријој ветеринарској станици у Требињу кажу да имају серума али да до њега тешко долазе.

“Нема званичног увоза за БиХ што се тиче серума. Јако га је тешко набавити. Прошле године је био пуно јефтинији, ове године је баш скуп иде и до 80 -90 евра”, рекао је Јако Миљас из ветеринарске станице „Срна” Требиње.

Шарка и поскок су двије најотровније али и најзаступљеније змије у Херцеговини. Сусрет са отровницама Херцеговце пуно не изненади али кажу да није нимало пријатан.

Мали је број Херцеговаца који нису имали брлизак сусрет са шарком или поскоком. Кажу о  њима не желе много говорити јер је народно вјеровање у овој регији да што  више причаш о змијама више ћеш их и сретати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана