Зидара, тесара, армирача у Добоју нема ни за лијека

nezavisne.com
Зидара, тесара, армирача у Добоју нема ни за лијека

Добој - Нема те плате нити услова рада који би грађевинске раднике спријечили да напусте посао у Добоју и потраже га изван граница БиХ, због чега у овом граду зидара, тесара, армирача нема ни за лијека, па трпи грађевинска оператива која због мањка радника често пробија рокове за завршетак радова.

“Ми овдје не можемо постићи ни тај ниво плата ни стандарда који људи у прву руку добију у иностранству. Али, опет, потребно је урадити, по мом мишљењу, некакву анализу гдје би се видјело какви су трошкови живота тамо.  Ја се слажем да су тамо веће плате, али вјерујем да су трошкови већи”, сматра Радислав Мишић, градски архитекта.

У четвртак је одржана у Добоју сједница Привредног савјета, а једна од тема је била ова област. Грађевинске фирме нерадо говоре о проблемима са којима се сусрећу, попут оног да раднике са једног пребацују на друго градилиште како не би заостајали с послом, те да су им грађевинци у зрелим годинама.

Такви су и радници које запошљава привредник Ратко Мочић.

“Ми имамо велики објекат у којем искључиво радимо одржавање возила за трећа лица. Недостаје нам таква структура од варилаца, бравара, ауто-механичара, ауто-електричара. Млађи се тешко одлучују. Углавном сви бјеже тамо негдје гдје могу завршити факултете и отићи негдје вани”, казао је Мочић.

Многа занимања која су потребна овдашњим послодавцима више не постоје, попут тесара и армирача, нити се такви кадрови школују, напомиње Спасоје Васиљевић, предсједник добојског Актива директора средњих школа, али од помоћи би им могла бити сродна занимања грађевинске струке.

“Ми смо прошле године планирали упис таквих занимања уз консултацију са привредним сектором, али нажалост врло мали број ученика је био заинтересован”, констатовао је Васиљевић.

Нове раднике ће грађевинске фирме покушати наћи на Сајму запошљавања, који ће бити одржан 11. децембра, а  припремама за исти су се позабавили чланови Привредног савјета на осмој сједници, која је јуче одржана.

“Прошле године на основу тих четири сата, колико је трајао, када су незапослена лица дошла да посјете сајам, у непосредном контакту са послодавцима добило је 15 особа посао”, рекла је Марица Илић, члан Привредног савјета, те додала да су предузећа у области грађевинске оперативе тада понудила највише радних мјеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана