Žene pripadnika “Islamske države” traže izlaz iz Sirije

Srna
Žene pripadnika “Islamske države” traže izlaz iz Sirije

Sarajevo - U bazama terorističke organizacije “Islamska država” u Siriji trenutno se nalazi više od 58 žena iz BiH sa skoro 130 djece čija je sudbina neizvjesna, jer su pod stalnom kontrolom terorista, piše “Dnevni avaz”.

Na ratišta u toj zemlji žene su sa sobom odvele 80 djece, a u Siriji je rođeno pedesetak dječaka i djevojčica koji nemaju nikakva identifikaciona dokumenta.


Većina ovih žena su udovice, muževi su im poginuli ili su otišli u nepoznato i situaciju u kojoj se nalaze više je nego dramatična.

One su, praktično, zarobljene bez ikakavog statusa i, kako saznaje “Avaz”, pripremaju se za bijeg iz Sirije, ali je u pitanju da li će im to uspjeti s obzirom da su pod stalnom kontrolom pripadnika “Islamske države”.

One koje su uspjele pobjeći iz kampova brzo su uhvaćene i strpane u zatvore.

“Avaz” nezvanično saznaje da su u kampu El-Roj tri žene koje su prije nekoliko godina sa muževima otišle na sirijsko ratište. Ostale su udovice.

Riječ je o Adeli Dolamić iz Tešnja sa troje djece, Amini Kečo iz Sarajeva, koja ima četvoro djece, i Muameri Muhamedagić iz Cazina sa troje djece.

Prema podacima Ambasade BiH u Jordanu, 12 žena iz BiH registrovano je u nekoliko sirijskim kampova sa skoro 35 djece.

U Siriju i Irak od 2012. do 2017. godine otišla 172 muškarca iz BiH i više od 60 žena sa skoro 60 djece.

Prema studiji Regionalnog vijeća za saradnju, poginulo je skoro 60 muškaraca, a u BiH se vratilo skoro 50.

Do kraja prošle godine, u Siriji je ostalo više od 50 žena sa skoro 80 djece, a poginule su tri žene i četvoro djece. /kraj/db

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana