Зељковић: Милионска улагања Владе

Срна
Зељковић: Милионска улагања Владе

Челинац - Начелник општине Челинац Момчило Зељковић истакао је за Срну да је Влада Републике Српске посљедњих неколико година издвојила више од десет милиона КМ за најзначајније пројекте у овој локалној заједници.

Зељковић је нагласио да је од посебног значаја било то што је Влада Српске уложила четири милиона КМ у изградњу нове зграде Основе школе “Милош Дујић”, чиме је Челинац добио модеран објекат површине 5.000 метара квадратних.

“Након катастрофалних поплава 2014. године, Влада је обезбиједила 2,5 милиона КМ, који су грађанима подијељени путем ваучера, док смо за уређење корита ријеке Врбање у самом центру града добили 2,3 милиона КМ”, рекао је Зељковић.

Он је навео да су ово била огромна улагања, те да је Челинац општина са доста скромним буџетом и да без подршке Владе динамика развоја не би била на данашњем солидном нивоу.

Према његовим ријечима, Влада Српске обезбиједила је и 100.000 КМ за санацију Центра за културу, физичку културу, образовање и информисање, односно за уређење биоскопске сале, те 216.000 КМ за санацију градске топлане.

“Оно што нам је тренутно најважнији пројекат јесте изградња градског моста на ријеци Врбањи, за коју је Влада Републике Српске издвојила милион КМ, а Влада Србије 500.000 КМ. Кад све то сагледамо морамо бити више него захвални подршци Владе која је готово цијелу деценију уз нас као наш родитељ”, навео је Зељковић.

Он је објаснио да је процедура за избор извођача радова на мосту завршена и да је у току жалбени рок.

“Најповољнија понуда је од конзорцијума жПриједорпутеви-Арагоста инвест-Термоклимаж у износу од 1,4 милиона КМ. Очекујемо потписивање уговора половином августа, након чега почиње изградња”, најавио је Зељковић.

Он је додао да Челинац има буџет од око шест милиона КМ, као и кредитно оптерећење које на годишњем нивоу износи пола милиона КМ.

“Осим тога, 1,1 милион КМ се одваја за Центар за социјални рад за социјална давања, тако да мало шта у нашем буџету остане за надградњу. Међутим, уз подршку Владе, Инвестиционо-развојне банке и других владиних институција, као и уз наш ангажман према међународним организацијама, сваке године саберемо солидну суму коју улажемо у развој наше општине”, навео је Зељковић.

Начелник општине је истакао да је, уз све поменуто, Челинац корисник кредитних средстава Свјетске банке за опоравак од поплава, што све заједно чини око два милиона КМ инвестиција годишње, с тим да ће у овој години тај износ достићи и три милиона КМ.

Кад је ријеч о планираним пројектима, Зељковић је нагласио да је неопходно ријешити питање водоснабдијевања у још неколико мјесних заједница.

“Ту је и питање путне инфраструктуре. Оно што су за нас капитални пројекти јесте изградња обилазнице око Челинца и брзог пута према Бањалуци. Саобраћајна комунакација Челинац-Бањалука је доста загушена због велике фреквенције возила и ово су пројекти које мислимо номиновати у неком наредном периду према Влади Републике Српске”, каже Зељковић.

Директор Основне школе “Милош Дујић” Синиша Беговић истакао је да наставу у новоизграђеној школи, која има 29 учионица, похађа 625 ученика, те да је објекат опремљен савременим наставним средствима, дидактичким и методичким материјалом.

“Изградња нове школе је од огромног значаја за све становнике Челинца. Услови рада у новом објекту су одлични, донијели су више мотива за наставнике, а посебно за ученике, који сваке године постижу све боље резултате”, рекао је Беговић.

У Влади Републике Српске Срни је речено да је на територији општине Челинац од 2006. године до данас по различитим основама из Развојног програма и из буџета Републике уложено више од 60 милиона КМ, а посредством кредитних линија Инвестиционо-развојне банке пласирано је још око 17 милиона КМ.

У овој години Влада Српске уложиће још око милион КМ за изградњу градских мостова.

Из Економско-социјалне компоненте Развојног програма за пројекте који се односе на реконструкцију и изградњу школа и Народне библиотеке, те локалних путева Влада је одобрила око девет милиона КМ, од чега у модернизацију путева око 2,5 милиона, а у школске објекте више од три милиона КМ.

Укупна улагања у пољопривреду у општину Челинац за период 2007-2018. година износе 12,5 милиона КМ, од чега је по основу подстицаја за развој пољопривреде и села издвојено готово седам милиона КМ.

Када је ријеч о привредном развоју ове локалне заједнице, Влада Српске је у периоду од 2006. године до данас у оквиру подршке привреди уложила више од четири милиона КМ, од чега је за подстицај извозно оријентисаним предузећима у овој локалној заједници, издвојено око 3,5 милиона КМ.

Према подацима Владе Српске, за социјално угрожено становништво издвојено је око пола милиона КМ за субвенције електричне енергије.

Кроз реализацију програма стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије збринуте су 92 породице, од чега изградњом станова 34, док је неповратна новчана средства добило 58 породица, за шта је Влада издвојила готово два милиона КМ.

Осим програмом стамбеног збрињавања, Влада је настојала помоћи овој локалној заједници и кроз друге пројекте, па је кроз пројекте социјалног збрињавања радника који су процесом приватизације, стечаја или ликвидације предузећа остали без посла збринуто 800 радника из четири предузећа, што је Влада финансирала са 3,5 милиона КМ.

Кроз пројекте запошљавања у општини Челинац уложено је око милион КМ, чиме је омогућено да 300 лица пронађе посао. Посредством Фонда за професионалну рехабилитацију, оспособљавање и запошљавање инвалида, у Челинцу је запослено 66 лица са инвалидитетом.

За унапређење здравственог сектора у овој локалној заједници Влада Републике Српске је кроз пројекат адаптације, санације, реконструкције и опремање амбуланти породичне медицине, уложила више од 1,5 милиона КМ, док је кроз пројекте одрживог повратка за избјегла и расељена лица издвојено око 700.000 КМ.

Знатна средства Влада Српске је уложила и у путну инфраструктуру у овој локалној заједници, па је тако за реализацију програма изградње, реконструкције, рехабилитације и модернизације путева на територији општине Челинац издвојено више од 20 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана