Želja da služe otadžbini najveći san

Milijana Latinović
Želja da služe otadžbini najveći san

Banjaluka - Želja da obuku uniformu i ponosno služe otadžbini dovela je novih 14 kadeta iz RS i BiH pred vrata Vojne akademije Univerziteta odbrane u Srbiji, koji će ovog vikenda strojevim korakom krenuti u bolju budućnost.

Čelična vojna disciplina, hrabrost i čast ovim mladićima i djevojkama biće vodilja na putu do ostvarenja najvećeg sna, da se nakon četvorogodišnjeg obrazovanja sa šapkom na glavi i činom oficira ponosno vrate kući.

Priliku za usavršavanje na jednoj od najcjenjenijih ustanova u regionu dobili su nakon uspješno položenog prijemnog ispita, koji je, osim izuzetne fizičke spremnosti, zahtijevao poznavanje engleskog jezika, matematike i opšte kulture.

Po uzoru na oca koji je bio oficir Oružanih snaga BiH i penzionisan u činu pukovnika, devetnaestogodišnji Danilo Delić iz Sokoca odlučio je da postane vojno lice.

- Ljubav prema vojsci, zapisana u genima, razlog je zbog kojeg sam upisao Vojnu akademiju, smjer pješadija. Spremao sam se cijelu godinu kako bih se što bolje pokazao na prijemnom ispitu - kazao je Delić.

Ponosan što je prešao prvu stepenicu na putu do cilja o kojem je maštao još kao dječak gledajući oca koji svakog jutra ponosno oblači uniformu i uspješno izvršava sve zadatke, sa velikim uzbuđenjem Delić iščekuje prva predavanja i obuku na terenu.

- Uvjeren sam da ću sa Vojne akademije ponijeti bogato znanje i biti spreman da u svakom trenutku odgovorim na izazove profesije koji me očekuju - rekao je Delić, naglasivši da će dati sve od sebe da do zacrtanog cilja stigne u roku i vrati se da služi svojoj otadžbini.

Rame uz rame sa muškim kolegama na vojni poligon krenuće i nekoliko djevojaka, među kojima je i Rosana Maksimović iz Šipova.

Ljubav prema uniformi nadjačala je onu prema sportskom dresu, pa će već sutra ova devetnaestogodišnjakinja kopačke zamijeniti vojničkim čizmama.

- Završila sam gimnaziju i bez ijedne dileme odlučila da školovanje nastavim na Vojnoj akademiji u Beogradu. Izabrala sam smjer vojnomašinsko inženjerstvo. Oduvijek me je privlačila uniforma, kao i disciplina i odgovornost koje se stiču samo u vojsci - rekla je Maksimovićeva.

Uz matematiku, koja za nju nikada nije bila bauk, njena velika ljubav je i fudbal i već deceniju postiže golove na fudbalskim terenima.

- Mnogima je nezamisliv taj spoj fudbala, matematike i vojske, a ja u svemu tome vidim posebnu vezu koja me ispunjava i tjera da hrabro koračam ka postavljenom cilju - rekla je Maksimovićeva.

Iako pripada nježnijem polu, spremna je, kaže, da se uhvati u koštac sa svim vojničkim izazovima koji slijede, jednako hrabro i odlučno kao i njene muške kolege.

Istorija Vojne akademije u Beogradu duga je više od 160 godina, a ova visokoškolska ustanova jedan je od stubova obrazovanja u Srbiji.

Serija inspiracija

Popularnost Vojne akademije u Srpskoj porasla je i zbog emitovanja istoimene serije. To potvrđuje i Rosana Maksimović, ističući da joj je serija dala još više povoda da školovanje nastavi u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

- Osim što sa velikim nestrpljenjem iščekujem odlazak na akademiju, radujem se i novoj sezoni serije, koja bi trebalo da se prikazuje već na jesen - rekla je Maksimovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana