Затворена Титова пећина

Срна
Затворена Титова пећина

Дрвар - Титова пећина у Дрвару биће затворена за туристе до даљег јер је одрон уништио дрвену бараку, рекла је Срни начелник општине Душица Рунић.

Она је нагласила да је Титова пећина која се налази у Спомен-комплексу “25. мај 1944” један од главних извор прихода ове општине, али да су, ипак, приморани да је затворе због безбједности туриста.

Рунићева је појаснила да је до одрона дошло након вишемјесечних падавина, када је на подручју општине крајем јануара проглашено стање елементарне непогоде.

“Дио Титове пећине, тачније дрвена барака која је у склопу Спомен-комплекса '25. мај 1944' уништена је због одрона стијена”, рекла је Рунићева.

Она је нагласила да је општина Дрвар у врло тешкој финансијској ситуацији, да нема средстава за санирање оштећења, те да су се за помоћ обраћали федералним и кантоналним институцијама, али нису наишли на разумијевање.

“Захтјеве за помоћ слали смо кантоналним и федералним институцијама, али нико није имао слуха. Из Ливањског кантона нисмо добили никакав одговор, док је Федерална управа Цивилне заштите одговорила да рјешавање тог проблема није у њиховој надлежности”, додала је Рунићева.

Рунићева је напоменула да се 25. мај у Дрвару традиционално обиљежава, као дан када је 1944. године сломљен фашистички ваздушни десант на овај крајишки град.

“Дрвар, с поносом може да прославља значајне датуме из Другог свјетског рата, међу којима посебно мјесто заузима 25. мај, јер је на тај дан 1944. године одлучно рекао - не највећем злу у историји човјечанства”, рекла је Рунићева.

Рунићева је напоменула да се у спомен-комплексу налази и Музеј “25. мај”, који се састоји од историјског и етнографског дијела.

Титову пећину, након посљедењег рата у БиХ годишње посјети од 5.000 до 10.000 туриста.

До посљедњег рата Титову пећину и Меморијални комплекс “25. мај” годишње је посјећивало и до 200.000 туриста, а ова дестинација некада је представљала незаобилазни дио многих ученичких излета, екскурзија и туристичких тура кроз Југославију.

Титова пећина обновљена је и отворена за туристе 2006. године, а Меморијални комплекс са Музејом “25. мај” 2009. године, када је обиљежено 65 година од неуспјелог њемачког десанта на Дрвар у Другом свјетском рату. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана